2500 евро/кв. в най-желания жилищен район на София В центъра има сделки за 2000 евро/кв.м.

Жълт код за сняг и поледици в осем области на страната утре

Владо Николов се завръща във „Фермата“

Жалко! Националният стадион остана празен за мача на годината

Магнитски може да е бил отровен

Четиримата пострадали при дерайлирането на влака са без опасност за живота

Алергии мъчат 40% от българите Случаите на белодробна недостатъчност зачестяват

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

Жителите на 24 села в Търновско пият некачествена вода  Коли форми са отрити в Големаните, Никюп и Ялово, в Българско Сливово търсят причината за превишение на желязо

Снимка: Pixabay

Общо 24 от 98 изследвани проби питейна вода от централни водоизточници във Великотърновска област са дали отклонения от нормите през второто тримесечие на годината. Това сочи отчетът на РЗИ в старата столица.

Отклоненията са в село Големаните – превишено съдържание на коли форми и показател с безусловно здравно значение Ешерихия коли и в Никюп и Ялово, по показател коли форми. Взетите контролни проби от Големани и Никюп са стандартни. След изпълнение на предписаните мероприятия предстои пробонабиране и от Ялово.
Отклоненията по химични показатели са установени в Равново – мътност, и в Българско Сливово – превишение на желязо.

Вода с повишено съдържание на нитрати експертите са установили в  Никюп, Иванча, Полски Сеновец, Алеково, Александрово, Горна Студена, Деляновци, Козловец, Овча могила, Ореш, Совата, Хаджи Димитрово, Червена, Виноград, Камен, Лозен и Каранци.

Осъществен е контрол над 6 от 9-те ведомствени водоснабдителни системи за питейни нужди. От изследваните 7 проби, 2 са нестандартни по микробиологични показатели – колиформи са установени в ПГСС „Боруш”, Крушето и „Биляна“ ООД, Б. Сливово. 2 проби са нестандартни (28,75%) по химични показатели – мътност и калций – в „Биляна” ООД, Б. Сливово и „БДЖ ПП“ ЕООД, Г. Оряховица.

През тримесечието са изследвани 4 проби води от минералните водоизточници в с. Овча могила, гр. Полски Тръмбеш, с. Обединение и с. Вонеща вода по микробиологични показатели, от които 1-на проба от Вонеща вода не отговаря на изискванията по показатели общ брой мезофилни аеробни микроорганизми при 22°С и 37°С, и колиформи.

През второто тримесечие, съвместно с водоснабдителните дружества, общини и ведомствени предприятия бяха извършени съвместни проверки на всички водоснабдителни обекти относно качеството на обеззаразяване на питейната вода и поддържането на водоснабдителните съоръжения.

През отчетния период специалистите от Регионалната здравна инспекция са дали 25 предписания, от които 23 до управителя на „ВиК Йовковци“ ООД за извършване на ремонтни дейности на водоснабдителните съоръжения в селата Козловец, Българско Сливово, Деляновци, Алеково, Въглевци, Бяла река и Горско Калугерово; както и за осигуряване на качествена питейна вода в селата Никюп, Големани и Ялово. ВиК трябва да направят проучване за причините, довели до наднормени стойности на желязото в питейната вода на село Българско Сливово, както и провеждане на мероприятия за отстраняването им.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.