Жители на горнооряховското село Драганово затвориха път заради безводие

"До момента администрацията на община Горна Оряховица не е кандидатствала за финансиране на водопроводната мрежа в селото, въпреки възможностите, които Инвестиционната програма дава за реализиране на общински проекти с пари от бюджета", заявиха от МРРБ

Жителите на горнооряховското село Драганово се вдигнаха на протест и затвориха за един час пътя Велико Търново – Попово. Поводът за недоволството е проблем с водоподаването към населеното място.

"Хората негодуват заради намерението на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) да ремонтира третокласна пътна отсечка, свързваща селото с град Попово, без това да е синхронизирано с подмяната на довеждащия водопровод към селото, който минава под пътя", обясни кметът на селото Иван Кишев.

Третокласният път е собственост на АПИ, ремонтните работи са възложени на фирмата изпълнител, като срокът на изпълнение е до 2026 година. Проектът за ремонт на пътя ще се осъществи поетапно, което ще позволи, при воля от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да одобри проекта на общината за подмяна на довеждащия водопровод, тръбите му да бъдат поставени преди полагането на асфалтовата настилка.

„След като са отпуснати средства за ремонт на републиканския път, нека министерството приоритизира своите действия и да отпусне средства за съществуващия проект за водопреносната мрежа“, каза инж. Христова и припомни, че проектът е изпратен в МРРБ през септември 2023 година, но отговор до момента няма", коментира зам.кметът на Община Горна Оряховица инж. Анелия Христова. 

В селото живеят около 3000 души, през лятото водоподаването е затруднено, въпреки че засега водата се спира нощно време, за да се напълни каптажът, от който по естествен път се набавя вода за дневните часове. Според данни на ВиК “Йовковци“ загубите от остарялата водопреносна мрежа, изградена преди повече от 50 години, възлизат над 70 %.

"Няма как асфалтирането да се осъществи, докато не се смени водопроводът", категоричен е директорът на ВиК „Йовковци“ инж. Илиян Илиев.

Той допълни, че проектът за подмяна на двукилометровия тръбопровод е готов, има разрешение за строителство, търси се финансиране за двата етапа- довеждащ водопровод и вътрешна мрежа, които са на обща стойност около 16 млн.лева. Последната авария в селото е била в понеделник, когато се е променило и качеството на водата, допълни той.

Народният представител Димитър Николов е внесъл до ресорния министър Виолета Коритарова питане за ситуацията. Жителите на селото остават в протестна готовност.

Малко след протеста на местните хора МРРБ разпространи прессъобщение, в което се казва, че Инвестиционната програма за общински проекти е най-бързият възможен източник за инвестиции във ВиК инфраструктура в страната. Тя дава възможност на местните администрации да решат голяма част от проблемите с водоснабдяването в общините, които през летните месеци се изострят заради напояване, пълнене на частни водоеми, аварии, амортизирана водопроводна мрежа, засушаване и др.

"Подобен пример е и с. Драганово в Община Горна Оряховица, чиито жители са засегнати от проблем с водоснабдяването. През октомври 2023 г. с писмо кметът на общината е информирал МРРБ за проблема и е поискал 17 млн. лв. за реализация на проект „Рехабилитация на водопроводната мрежа в с. Драганово“. По-късно, през декември 2023 г., в процеса на изготвяне на Закона за държавния бюджет, от всички общини в страната са поискани предложения за обекти, които да бъдат включени за финансиране в Инвестиционната програма за общински обекти. За решаване на проблемите с водоснабдяването на с. Драганово обаче, няма подаден проект от Община Горна Оряховица. До настоящия момент администрацията на общината не е кандидатствала за финансирането на водопроводната мрежа в селото, въпреки възможностите, които програмата дава за реализиране на общински инвестиционни проекти с финансиране от бюджета", се казва в съобщението на МРРБ.

От ведомството допълват, че предвид високата обществена значимост на проекта за рехабилитация на водопроводната мрежа на с. Драганово, напомнят, че кметът на общината, както и кметовете от цялата страна могат да предложат обоснована промяна на вече утвърдените проекти по Инвестиционната програма за общински проекти в срок до 1 септември 2024 г.

Към днешна дата Община Горна Оряховица има включени 12 приоритетни проекта по Инвестиционната програма, предимно за ремонт на общински пътища и улици и водопроводи в гр. Горна Оряховица. За 8 от тях вече са сключени споразумения и са подадени заявления за финансиране за приблизително 10,9 млн. лв. Предвид разпоредбите на чл. 107, ал. 6 от ЗДБРБ за 2024 г. общата максимална стойност на разходите за Община Горна Оряховица 2024 г., които се определят в зависимост от категорията на съответната община, е до 30 млн. лв.", посочват още от МРРБ.

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони