Гърмен отново излиза на протест срещу ромско гето

Вкараха в съда отказ за провеждане на референдум за съдбата на ромското гето в Гърмен

С протестен митинг-шествие жителите на Гърмен ще отбележат 2 години от сблъсъците им с ромите от  кв. Кремиковци, което доведе до масови протести и извънредни мерки тогава.

Сдружението „Бъдеще за община Гърмен” ще направи митинг тази вечер под надслов „Има ли закони в България?”.

Шествие ще премине през селото, ще спрe до вековния чинар , където стана погромът и след това ще продължи към Ярчев хан. Организаторите за пореден път искат законите да се прилагат еднакво към всички граждани.

„Две години след циганския погром в с. Гърмен, ние - жителите, съмишленици и всички хора, които са за това, ще излезем отново на протестен митинг-шествие, за да е ясно, че не сме забравили, не сме спрели да търсим справедливост и ще продължим така”, категорични са от сдружението. Те ще протестират докато издадените съдебни решения и заповеди за премахване на незаконни постройки в ромското гето не бъдат реално приведени в действие.

На 23 май 2015 година конфликт между роми и българи отключи  бунтове  и размирици.

Българите се обявиха срещу ромските беззакония и настояха държавата и общината да сложат ред.

През лятото на 2015 г. ДНСК събори само десетина от общо 124 неправомерно вдигнати сгради в местността Падарката. Останалите бяха пожалени поради липса на алтернатива за настянаването на ромите на други места за живеене.

Сега община Гърмен иска да се изработи ПУП с подходяща инфраструктура в местността Падарката, включваща канализация, ток, вода и парцели, които ромите да си платят по надлежния ред. Жителите на Марчево и Гърмен обаче са против. Затова хората инициираха процедура за провеждането на референдум  с питане дали са съгласни да се узакони ромското гето. Общинския съвет се опита да бойкотира провеждането на допитването, но съдът излезе с решение,че процедурата е законна. Така областната управа насрочи дата, но местните съветници я отложиха засега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България