Жители на Драганово се оплакаха пред депутат от БСП от качеството на водата

Жителите на горнооряховското село Драганово се оплакаха пред народния представител Явор Божанков от БСП от качеството на водата. Те смятат, че пият вода с нитрати, а заради старите водопроводни тръби, водата често е замърсена.

Лошата питейна течност е проблем на хората от десетилетия, макар че идва от яз.Йовковци. Хората обясниха, че в предните години кметството е правело проби от три места в населеното място и е обявявало на публично място резултатите от тях, за да се запознаят гражданите. Отдавна тази практика е прекратена и не са правени проби, затова хората не знаят каква вода пият, оплакаха се те. Депутатът Явор Божанков предложи при следващото си идване в с.Драганово да вземе проби, да ги занесе в РИОКОЗ Велико Търново и резултатите да се оповестят сред хората в селото.

Селото няма и канализация. Жителите си спомнят, че в периода 2008-2010 Община Горна Оряховица е спечелила почти един милион лева по Оперативна програма „Околна среда“ и е разработила проект, за да се изгради напорна канализация и за рехабилитация на водопроводната мрежа на с. Драганово. Строителство после така и не започнало. Къщите са се подвързали към тръбите за отводняване, водопроводните тръби са на над 40г. често има аварии, пукат се, а там където са снаждани, просмукват кал, запушват се и замърсяват водата за пиене, разказаха хората.

Присъстващите остро критикуваха икономическата политика в страната в последните години. Те си спомнят как в селото им работели завод и кооперация, имало работни места и хората оставали в родното си място. Присъстващите настояваха БСП да отстоява приемане на стратегия, в която държавата да подпомага инвестициите в производствени предприятия, които създават работни места, за да не бягат българите в чужбина. „Навремето драгановчани и поликрайщчани научихме Европа на градинарство, а сега България внася тези стоки отвън. Само 20% от хранителните продукти в търговските вериги са български. Искаме закон, с който да задължим веригите да продават 70% български хранителни стоки“, казаха хората.

Прочистването на Кортенско дере около пътя Сушица-Драганово е сериозен проблем, сигнализираха хората. Те твърдят, че фирмата-изпълнител отсича само дърветата, които стават за продан, а оставят по-ниската растителност, която всъщност запушва дерето. При големи дъждове рискът да се запущи дерето и да наводни пътя е голям.

Жителите обявиха за несправедлив начина, по който се дава земя под аренда на малоимотни хора. Присъстващи споделиха примери как има бедни хора или такива с животни, на които редовно се отказва оземляване, а на други, които нямат никакви животни им се дава земя, те не ги обработват, а директно ги дават на земеделски производители и си прибират рентата.

На срещата присъстваха и общинският председател на БСП-Г.Оряховица Огнян Стоянов и общинският съветник Ангел Йорданов. Те ще поставят местните проблеми на вниманието на кмета при следващите сесии на местния парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони