Полицията излови иманярска банда, нападнала Роженския манастир (обзор) Седмината с мюсюлмански имена от петричкото село Яворница копали, за да търсят съкровища

Премиерът Борисов проведе двустранни срещи с председателя на Републиканската партия във Франция и председателя на Народната партия в Испания

Безплатни ваксини за пенсионерите над 65 г. Стратегията е за период от 4 години и е на стойност близо 10 млн. лв.

Чуждите инвестиции се понижиха с 63% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Доналд Туск: Спрете да се обвинявате взаимно за имиграцията

ДДС при отдаване на имот под наем

Гл. комисар Христо Терзийски: Рано е да коментирам дали бих приел поста на главен секретар на МВР

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 20 септември 2018

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Изготвихме анализ на монополите в България

Яков Джераси оглави Световната ционистка организация в България Виктор Меламед поема пост в Американския Еврейски Комитет

Започна срещата на върха на Европейската народна партия

Нови правила за държавни имоти Уреждат публично-частните партньорства

Продажбите на нови коли рязко нараснаха Увеличението в Румъния е 5 път по-голямо отколкото у нас

Полша предлага на Тръмп „Форт Тръмп“ Варшава готова да инвестира $2 млрд. в US база

София с розариум като Виена Фандъкова води експерти в два завода за боклук

Жители на Драганово се оплакаха пред депутат от БСП от качеството на водата

Явор Божанков. Снимка: Архив

Жителите на горнооряховското село Драганово се оплакаха пред народния представител Явор Божанков от БСП от качеството на водата. Те смятат, че пият вода с нитрати, а заради старите водопроводни тръби, водата често е замърсена.

Лошата питейна течност е проблем на хората от десетилетия, макар че идва от яз.Йовковци. Хората обясниха, че в предните години кметството е правело проби от три места в населеното място и е обявявало на публично място резултатите от тях, за да се запознаят гражданите. Отдавна тази практика е прекратена и не са правени проби, затова хората не знаят каква вода пият, оплакаха се те. Депутатът Явор Божанков предложи при следващото си идване в с.Драганово да вземе проби, да ги занесе в РИОКОЗ Велико Търново и резултатите да се оповестят сред хората в селото.

Селото няма и канализация. Жителите си спомнят, че в периода 2008-2010 Община Горна Оряховица е спечелила почти един милион лева по Оперативна програма „Околна среда“ и е разработила проект, за да се изгради напорна канализация и за рехабилитация на водопроводната мрежа на с. Драганово. Строителство после така и не започнало. Къщите са се подвързали към тръбите за отводняване, водопроводните тръби са на над 40г. често има аварии, пукат се, а там където са снаждани, просмукват кал, запушват се и замърсяват водата за пиене, разказаха хората.

Присъстващите остро критикуваха икономическата политика в страната в последните години. Те си спомнят как в селото им работели завод и кооперация, имало работни места и хората оставали в родното си място. Присъстващите настояваха БСП да отстоява приемане на стратегия, в която държавата да подпомага инвестициите в производствени предприятия, които създават работни места, за да не бягат българите в чужбина. „Навремето драгановчани и поликрайщчани научихме Европа на градинарство, а сега България внася тези стоки отвън. Само 20% от хранителните продукти в търговските вериги са български. Искаме закон, с който да задължим веригите да продават 70% български хранителни стоки“, казаха хората.

Прочистването на Кортенско дере около пътя Сушица-Драганово е сериозен проблем, сигнализираха хората. Те твърдят, че фирмата-изпълнител отсича само дърветата, които стават за продан, а оставят по-ниската растителност, която всъщност запушва дерето. При големи дъждове рискът да се запущи дерето и да наводни пътя е голям.

Жителите обявиха за несправедлив начина, по който се дава земя под аренда на малоимотни хора. Присъстващи споделиха примери как има бедни хора или такива с животни, на които редовно се отказва оземляване, а на други, които нямат никакви животни им се дава земя, те не ги обработват, а директно ги дават на земеделски производители и си прибират рентата.

На срещата присъстваха и общинският председател на БСП-Г.Оряховица Огнян Стоянов и общинският съветник Ангел Йорданов. Те ще поставят местните проблеми на вниманието на кмета при следващите сесии на местния парламент.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.