Жители на Кочериново на протест, втора година градът е на воден режим

Кочериново се вдига на протест. Жителите на този град в подножието на Рила вече втора година са на воден режим. Хората искат да знаят догога чешмите им ще стоят пресъхнали.

Те се събраха на пътя за Рилския манастир и обявиха, че са готови да блокират и магистрали, за да се обърне внимание на проблема им, предаде БТВ.

На протеста представител на ВиК Кюстендил нямаше, а официалното становище е, че няма дебит на водата.

В съседното село Крумово също нямат вода. Според един от протестиращите проблем е и, че водата не се хлорира и обезопасява. „Как се хлорира и как се обезопасява? Каптажите на село Стоп, откъдето съм аз, са много ниски. Сега имаме вода, но зимата няма да имаме. И е некачествена, защото никой не я чисти. Кюстендилска вода не упражняват контрол”, категоричен е той.

Водоноски идват в проблемите райони, но водата не става за пиене, защото се носи в цистерни от мляко и миризмата на мляко попива дори в дрехите, които перат във водата.

За хората се е превърнало в ежедневие пълненето на вода от улични чешми, защото тези в домовете им са пресъхнали.

Сълза е взела при себе си за лятото внучката и за да я изкъпе ходи при приятелка в близкия хотел, където има кладенец. Собственикът на хотела Николина Янева коментира, че добре, че е изкопан – без него нито съдовете може да се измият, нито гости да се посрещнат.

За разлика от Кочериново, в съседната община Рила проблем с водата няма. Там няма и водомери, а вода се плаща в зависимост от броя на хората в домакинството.

Стефан Лопарски обяснява, че вода имат много, а само налягането е слабо заради поливането на дворовете.

Кочериновци твърдят, че тяхната вода отива към съседна Рила, защото идва от едно и също място, но до тях не стига.

Коментари

Задължително поле