Трима пострадаха при катастрофа в Павликенско Двамата са в болница без опасност за живота

Световноизвестният тенор Камен Чанев пя в родния си Сливен

Явор Колев, ГДБОП: Големи български компании стават жертва на интернет кражби на стойност 200 – 600 хиляди евро

Потребителите на инстаграм ще могат да изпращат гласови съобщения

Александър Йорданов: Каракачанов прави опит да се върне в говоренето си като партиен лидер, забравяйки, че е вицепремиер

Студът взе най-малко три жертви в САЩ

За кои три неща жените мислят всеки ден?

Турция създава нова военноморска база в Черно море

Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” протестират срещу мръсния въздух

Откриха следи от вода на астероида Бену

Арестуваха край Благоевград най-търсения автокрадец Яро

САЩ отмениха препоръката към гражданите си да не посещават Русия

Евгени Крусев е призован на разпит от Специализираната прокуратурата

Оставиха в ареста студентка за „унизителни“ и „обидни“ думи по адрес на Ердоган

Тереза Мей се среща с лидери на ЕС за Брекзит

Жители на „Красна поляна“ заплашват с протест заради ромско гето

Снимка: БТВ

Проект на Столична община планира да строи кризисен център за жени и деца в риск в „Красна поляна“. Не може обаче да изсели всички от т.нар виетнамски общежития. Идеята е да се съборят 2 от вече опустошените сгради и на тяхното място да се постои центърът. Проектът е на стойност 10 милиона лева, осигурени от еврофондовете.

Това би означавало изселване на около една трета от живущите в блоковете роми. Жителите на квартала обаче искат цялото гето да бъде премахнато, информира БТВ.

„Това не са наши съкварталци. Не мислят за квартала – мръсотия, кражби, набези, безотговорност… Съжалявам”, казва една от живеещите в „Красна поляна” пред БТВ, а друга допълва: „Не съм съгласна повече да правим компромиси, защото лично аз съм пострадала от хора, които са ме обирали, а синът ми е бит”.

Хората от квартала твърдят, че всеки втори е бил жертва на грабеж. Виждат всекидневно хора от гетото с бухалки, които грабят и заплашват. Нерядко пребиват жестоко.

Само допреди няколко години има постоянно полицейско присъствие. За да опазят реда в квартала общината и полицията поставят караулка на входа на виетнамските общежития. Днес дежурен няма, а тя е в окаяно състояние. Охраната се осигурява от патрули, които не са достатъчни, признават от общината.

Ромите също не крият, че сред тях има и проблемни. „Усмирявали се” взаимно. Не желаят по никакъв начин да се връщат от местата, от които са дошли.

Жителите на „Красна поляна” искат на мястото да се направи парк. За кмета на района обаче това не е опция, а проектът тепърва ще се обсъжда.

Оказва се няма и законово основание ромите да бъдат преместени – 360 от семействата са настанени още през 90-те години с настанителни заповеди.

„Който и да е и успее да изсели ромите от Виетнамските жилища – всички ще му бъдем благодарни. Аз най-много, защото няма да имам проблеми. Но как да стане ? Ако беше фашизъм – да. След това социализъм – пак ставаше. Как да стане?”, пита Иван Чакъров. Той също не разбира как по време на предшествениците му тези хора са били настанявани.

Търси се вариант коректните наематели сред ромите да получат жилища, докато останалите да не могат да разчитат на евтин общински подслон.

Жителите на „Красна поляна“ заплашват с ефективни протести, ако гетото не бъде премахнато.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.