Жители на Мосул напускат панически града

Повече от 900 души панически са напуснали Мосул и са преминали границата със Сирия според агенцията за бежанците към ООН, съобщи Би Би Си. Това е най голямата група цивилни, която до този момент е напуснала града, контролиран от Ислямска държава. Населението на града се изчислява на милион и половина жители, както и 5000 ислямисти, които го отбраняват от коалиционите войски.

Бягството на хората от града е показател според специалисти, че "Ислямска държава" не е в състояние да контролира голяма част от населението във вторият по големина град в Ирак. Стои въпросът и опасението обаче дали бойци на групировката биха използвали подобен път за бягство.Това не е единственото опасение на Пентагона. Според висши генерали ИДИЛ е била готова да използва и населението като човешки щит. Според "Роитерс" джихадистите правят всичко възможно да предотвратят бягството на жителите на града и са  изпълнили мостовете водещи към града с цивилни за да предотвратят въздушни удари.

Президентът на САЩ наблегна на това, че е от изключителна важност ,да не се допускат цивилни жертви като отбеляза ,че ако сега не се защити населението има голяма вероятност ИДИЛ да се завърне.

Засега е създаден един лагер в Сирия, който да поеме бежанците от Ирак, но се готви създаването на още един в покрайнините на Мосул, като се очаква близо 200 хиляди души да потърсят спасение в тях още в първите дни на операцията по освобождаване на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток