Жители на петрички села събират протестна подписка, не искат крематориум

Снимка: Уикипедия

Жителите на няколко села в община Петрич събират подписка срещу изграждане на крематориум в района. Те са категорични, че ще излязат на протест и ще блокират пътища, но няма да допуснат строителството на подобно съоръжение.

Проектът за изграждане на крематориум е от две години. Предвижда се той да бъде изграден край Кърналово, близо до зеленчуковата борса. Минали са вече доста процедури и сега се очаква само решението на Общински съвет- Петрич за одобрение на ПУП.

Басейнова дирекция-Благоевград е одобрила инвестиционния проект от РИОСВ.

Хората в Кърналово един път вече се събираха на протест срещу намерението за изграждане на крематориум в селото. Тогава ивестиционното намерение бе "замразено" за кратко, но сега въпросът излиза отново на дневен ред. Сега местните намериха подкрепа в лицето на народният представител от ВМРО Стоян Божинов.

"Заставам твърдо до хората, защото където живеем ние и растат децата ни е вредно да се изгради съоръжение, прдназначено за изгаряне на човешки тела и останки. Има риск от замъряване на околната среда с вредни вещества и живак, още повече че районът ни е известен със земеделската си дейност. Това е в разрез и с християнската религия. Бог е създал човека от пръст и след приключването на земния му път, тленните останки трябва да бъдат предадени обратно на пръстта, от която сме произлезли. Това е християнската вяра и такава е християнската практика. Така са погребвани дедите ни. Всеки кръстен християнин следва да бъде погребан като такъв, а не като езичник "написа позицията си във фейсбук Стоян Божинов.

По казуса и община Петрич се обяви против, като уточни, че става въпрос за частно инвестационно намерение. „Ще изпълним всички необходими действия за прекратяване на тази процедура", категорично заявиха от община Петрич.

Коментари

Задължително поле