„Жокера” вади асо от ръкава

Тод Филипс с радикална визия за злодея

Филмът е фаворит за “Оскар”

Жокера e архивраг на Батман и легендарно комиксово творение под логото на “ДиСи комикс”. Тази седмица най-голямото световно заглавие в салоните по света и у нас е най-новата версия за старта на легендарния злодей - “Жокера”. Произведението представлява самостоятелен филм за прочутия персонаж, който този път е вкоренен в реалността и в пълен разрез с комиксовата блокбастър естетика на супергеройския жанр.

“Жокера” е режисиран от Тод Филипс и представя Хоакин Финикс в ролята на провален комик с проблеми, който постепенно потъва в свят на престъпления и хаос и се превръща в злодея от заглавието.Филмът е описван като по-близък до психологически произведения като “Шофьор на такси” и “Кралят на комедията” на Скорсезе, отколкото до стандартните предложения от Marvel и DC. Изключителният успех на филма отново отваря и разговора за образа на Жокера в различни филми и образа на злодея в киното като цяло.

В края на 80-те Джак Никълсън изигра Жокера в мегахита “Батман” на Тим Бъртън. Ролята стана световна сензация и се смяташе за най-добрата интерпретация на образа до момента, в който Хийт Леджър не се отдаде тотално на персонажа в “Черният рицар” от 2008-а. Преждевременната смърт на актьора преди излизането на филма подпечата митологичната природа на неговото изпълнение. Той получи посмъртен “Оскар” и влезе в пантеона на модерната попкултурна иконография.

Сега “Жокера” с Хоакин Финикс си поставя за цел на надскочи и двете произведения с дълбоко и тревожно психологическо пътешествие из вътрешния свят на един болен ум.

Филмът спечели “Златен лъв” във Венеция, радва се на високи първи рецензии и е фаворит за предстоящите награди “Оскар”.

Коментари

Задължително поле