Жоро Низамов пали „Депутатски страсти” в Сатирата

Жоро Низамов влиза в ролята на слуга, мигрант от Гана.

След дълго отсъствие се завръща на сцената като режисьор и актьор

След няколко годишно отсъствие от театралната сцена Жоро Низамов се завръща ударно с постановката “Депутатски страсти”. В нея човекът с много таланти се изявява като режисьор и като актьор. Постановката е нов, много по-надграден, заплетен и вълнуващ прочит на “Ходи гола” от французина Жорж Фейдо, която описва булевардното злободневие преди повече от 100 години.

На сцената на Сатиричния театър ще видите още Любен Чаталов, Симеон Владов, Красимира Демирева и Антон Тонев-Тони.

“Кръстих я “Депутатски страсти”, защото доста развих случката, иначе в оригиналния текст е едно горещо лято и главният герой през цялото време се кара със съпругата си, защото тя ходи по бельо вкъщи - спорят дали това е прилично или не. Проблемът е, че мъжът й е депутат и кандидат за министър - много се притеснява да не му излезе име, че жена му се разхожда гола. Всъщност е загатнато, че той става политик, благодарение на нея или по-скоро на връзките на баща й. Сюжетът проследява как един иначе обикновен човек, но кариерист, се променя, след като се захваща с политика”, разказа пред “Труд” Жоро Низамов.

Макар тези теми блестящо да кореспондират и с обществото в България, режисьорът е потърсил едно по-широко обобщение на процесите, които се случват в Европа и в света.

От оригиналния текст са останали само около 20%. Той е преработен от Антон Тонев-Тони, който играе и една от ролите в постановката. Жоро Низамов пише текста на песните.

“Търсех обобщение, а не злободневие спрямо българската действителност - песните са с български текст, но са популярни хитове от Франция, Испания. Италия, Англия. Постановката започва и свършва с парчето The Final Countdown на група Europe и директно прави препратка към Европа и процесите в нея”, каза още Низамов пред вестника.

Той самият пък влиза в шантавия образ за слугата, родом от Гана и така засяга и темата за емиграцията. По думите му “Депутатски страсти” не е точно политическа сатира, а по-скоро откровена комедия и фарс.

“Там се набляга най-вече на хумора от ситуацията, освен това завъртам и една криминална история, която изобщо я няма в оригинала, един корупционен скандал от високите етажи на полицейските служи - тоест историята е много наградена. Търсим смешката, без да размахваме пръст на някого”, категоричен е Низамов.

Постановката се реализира от социално предприятие “Арт академия за театрални и приложни изкуства” по ОП “Развитие на човешките ресурси” по процедура за развитие на социалното предприемачество към Министерството на труда и социалната политика.

“Автор на проекта е сдружение “Тишина” и формация “Театър МимАрт” и чрез него се дава възможност на актьори извън структурата на държавния театър да творят. За премиерата ни беше предоставена камерна сцена “Методи Андонов” на Сатиричния театър, за което благодарим на директора Калин Сърменов. Благодарности и на Пейо Пеев от група “Спринт”, който е двигател на проекта, заедно с неговия екип - записахме много песни в неговото студио”, казва Жоро Низамов.

“От художествена гледна точка, мисля, че представлението се получи. Имаше много хубави отзиви от колеги - казаха, че е много грамотно, което за мен е важно. Аз нямам амбиции да покажа на целия свят какви чудеса съм измислил, но когато една работа е грамотна, става и приятна за публиката, а тя е основният критерии. Ако посланията се разчетат от хората, аз смятам, че съм си свършил режисьорската работа. А когато и се забавляват е допълнително удовлетворение за мен самия, защото съм измислил хубава история.

“Депутатски страсти” може да видите отново в Сатиричния театър на 16 май.

И в седмия сезон преподава на звезди в „Като две капки вода”

Наред с отдадената си работа в театъра, Жоро Низамов отново обира овациите на публиката и като преподавател по актьорско майсторство в шоуто за имитации „Като две капки вода“. Там той още веднъж ни показва, че има на какво да научи дори големите звезди, които от години са на сцената. Низамов им помага да влизат в чужди образи и да хванат най-характерните моменти от пеенето и поведението им.

В седмия сезон на шоуто, който стартира в края на февруари, участват Деси Добрева, Дичо, Папи Ханс, Мария Илиева, Милко Калайджиев, Петя Буюклиева, Тита и Стефан Илчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура