Жуниор Мапуку - Черната сила

„Аз съм мистър Мапуку - Черната сила и не ми пипайте топката“. Това заяви нападателят, след като подписа с „Левски“. Дни по-късно футболистът се превърна в новия любимец на „сините“ фенове. Черната сила направи запомнящ се дебют при победата с 3:1 над "Сутиеска" в първи мач от началната фаза на Лига Европа. Жуниор Мапуку избухна с 2 гола, но успя да сътвори и истинско шоу на терена. Конгоанецът си позволи да унижава съперника, провирайки топката между краката на противников защитник, а после демонстративно се качи с двата крака върху топката. Нещо, което не си позволяват и най-големите играчи в историята на футбола.

А всички знаят, че Мапуку е луд. Името му често попада в графата „скандали“, особено по време на престоя му в "Берое". В Стара Загора се беше превърнал в любимец на феновете. През пролетния сезон на 2014-а Мапуку заби 8 гола в 12 срещи. През следващата кампания нападателят, който е роден в Киншаса, Конго, отново бе на висота. Вкарва седем попадения, включително и две на "Левски". В Стара Загора твърдят, че голямото внимание, което получил след добрите си изяви, му размътило главата. Мапуку започнал да се държи като звезда. Постоянно говорил за трансфер и дори влизал в контакт с други клубове. Информации, които остават непотвърдени. След един мач с "Брьондби" в Лига Европа нещата излязоха извън контрол. Петър Хубчев, тогавашният треньор на тимът от Стара Загора, смени Мапуку в 72-ата минута. Недоволният нападател не седна на резервната скамейка при съотборниците си, а отиде на тази, отредена за дежурния делегат и четвъртия съдия. Хубчев незабавно реагира, отиде при футболиста и го скастри за поведението му.

След мача конгоанецът даде интервю за датска медия, в която заяви, че иска да играе за съперника на "Берое".

"Ако ме искат, ще дам положителен отговор - каза Мапуку и добави. - Дано треньорът е оценил представянето ми срещу тях."

Това вбеси всички в тогавашния му клуб, но на Мапуку не му пука. Месец по-късно футболистът "симулирал контузия". Поне така твърдят и до днес фенове на "зелените". Целта била Мапуку да бъде освободен, за да премине в отбор без трансферна сума. Стигна се до там, че "Берое" заплаши играча със съд и сезиране на ФИФА. И докато всички го търсеха, Мапуку се появи в... Египет. Там Черната сила подписа договор с местен отбор - „Уади Делга“. "Берое" се свърза с тима и в последствие получил финансова компенсация. След авантюрата в Египет, таранът премина в турския „Бандърмаспор“, където изигра два мача, за да се завърне...отново в "Берое". В Стара Загора не искаха да се опарят и му предложиха краткосрочен 8-месечен договор. След неговото изтичане нападателят премина в "Левски" като свободен агент.

В момента Мапуку изглежда не толкова луд, както в миналото си. Поне за сега. А в своята кариера Черната сила не се е проявявал веднъж или два пъти. Наскоро играчът сам призна за някои от лудориите, които е вършил.

"Няма да лъжа - бях малко луд - каза Мапуку. - Сопвах се на треньорите, правех всичко, което ми минеше през главата. В школата на „Монако“ треньорът ми нареди да стрелям с топката високо, да правя кълбо напред и да се изправя преди тя да тупне на земята. Отговорих му, че мисля да играя футбол, а не да се готвя за цирка. Не направих упражнението. Той започна да крещи името ми, а аз взех топката и я изстрелях с всичка сила в него. Шефът на школата Доминик Бижота ме извика в кабинета си и ми каза: "Ти си един от най-големите ни таланти. Имаш хубав договор, а си позволяваш да правиш глупости. Защо? Даваме ти последен шанс, но трябва да се извиниш". Отказах да го направя и ме изгониха. В друг френски отбор - "Амиен" нещата се развиха по подобен начин - отговарях, не ходех на училище, отказвах да отварям вратата на стаята ми на надзирателите, излизах нощно време, бягах в Париж. С годините разбрах, че съм съсипал началото на кариерата си. Когато в клуб като "Монако" ти кажат "ти си бъдещето на отбора", това не е случайно."

През 2012/13 Мапуку играе за гръцкия "Панахайки", където го сравняват с Джибрил Сисе, заради екстравагантните им прически. Според други, нападателят на "Левски" наистина имал период в кариерата си, в която умишлено имитирал легендарния африкански играч.

"В "Берое" продължи да се прави на бившия нападател на "Оксер" и "Ливърпул" - споделя фен на тима от Стара Загора. - Беше чул, че Сисе е готин и разговорлив след силен мач, в който бележи и обратното - не говори с никого, ако не запише името си сред голмайсторите. Мапуку правеше същите неща."

Сега нападателят е в „Левски“ и знае, че това е последният му шанс за голямата сцена. На „Герена“ може да демонстрира своите качества и номера, но само атрактивните с топка. А Мапуку го може и ако си е взел поука, то мечтата му да играе в силен европейски отбор, може и да се осъществи. Така ще докаже и на себе си, че онова, което му казали преди години в „Монако“, не е било никак случайно.

Винаги е искал в „Левски“

Жуниор Мапуку винаги е искал да играе в „Левски“. Още през 2015-та, когато вкарва два гола на „сините“ за успеха на „Берое“ с 2:1, нападателят заявява, че иска на „Герена“.

„Един ден може и да нося синята фланелка“, каза тогава Черната сила.

Година по-късно дори се говори, че е имало преговори между представител на „Левски“ и Мапуку. Стигнало се до там, че нападателят отказал няколко оферти от Македония, Русия и Турция, за да премине при 26-кратните шампиони на България. До трансфер обаче не се стигна, тъй като в "Левски" не успяха да освободят квотата от играчи извън Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ