Военен самолет падна в Гърция

Андрей Ковачев: Младите поколения на Европа да получат паметта за XX век, за не бъдат лесна жертва на дезинформационни кампании

Министър Димов ще се съобрази с днешното решение на ВАС за отмяна на промените в действащия план на НП „Пирин“

Кейн аут за 2 месеца, бранител в ареста

Увеличават учителските заплати с 20% в Бургас

Шефът на „Гранична полиция“: Въвод не е правен на либийския танкер „Бадр“

Григор: Не очаквах толкова българи по трибуните

Пожар пламна зад двете болници в Благоевград Огънят тръгнал от неизползваеми цистерни за гориво

Министър Маринов: Полицаите се намесват при престъпност, не я определям по етнически принцип

Задържаха 63-годишна жена, убила 73-годишния си съпруг след скандал в село Труд Опитала да прикрие следите за престъплението и отишла на работа

Самоубийствена атака в Манбидж, отговорност пое ИДИЛ Загинали са американски военен и други 14 души

Община Бургас организира състезание по английски език за всички второкласници

Върнаха обвинението за убития от командос полицай заради жена

Забравеният Атанас Пацев

Спиналната мускулна атрофия вече е в списъка на редките заболявания

Журналистиката и паметта ще са във фокуса на Четиринадесетата световна среща на българските медии в Скопие

Медии и памет. Това ще е мотото на 14-ата Световна среща на българските медии, която ще се състои в столицата на Македония – Скопие, от 24 до28 октомври 2018 г.

Срещата е поредното издание на престижния форум, организиран от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света, който от 2005 г. събира ежегодно журналисти от България и целия свят, заедно с представители на бизнеса и държавните институции, политици, дипломати, интелектуалци, медийни експерти и значими обществени фигури.

„Избрахме Република Македония за място на срещата по няколко причини. Първо, защото през последните години настъпиха много позитивни промени в отношенията между двете държави. Надяваме се, че нашият медиен форум в Скопие ще допринесе за подпомагането на този положителен процес, който всъщност започна преди няколко години като медиен – със сключеното споразумение за обмен на новини между националните телевизии на България и Македония. Вярвам, че заради близостта на Скопие на срещата ни ще успеят да дойдат повече представители на медиите от България, повече държавници, творци, учени, хора на бизнеса, и ще се стигне до ползотворни дискусии и резултати” – каза на пресконференция днес генералният директор на БТА Максим Минчев.

На форума се очаква да присъстват журналисти от най-влиятелните медии на българската диаспора в над 25 държави, които ще предложат и свои теми за разговор. Сред набелязаните посоки на дискусиите засега са „Различните лица на патриотизма”, „Бизнес и национален дълг”, „Пропагандата срещу журналистиката” и др. Предвидена е и съпътстваща културна програма.

„Очакваме медии от Чикаго, Бостън, Канада, Западна Европа, а също и от Западните покрайнини, където в последно време се появиха няколко нови издания”, отбеляза Максим Минчев.

Според доцент Георги Лозанов, който е редовен участник в Световните срещи на българските медии, а отскоро е и част от екипа на БТА, медийният форум на Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света е съдействал за превръщането на българските медии в общност, както и за общата толерантност, защото е важно тя да съществува като професионален стандарт.

Партньори на 14-ата Световна среща на българските медии са Македонската информационна агенция (МИА), Българо-македонската камара, Фонд „13 века България” и др.

Тринадесетте световни срещи на българските медии, проведени досега в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив и Велико Търново, Босилеград и Цариброд, Атина, Прага и Кишинев, се превърнаха и в национални събития със значим обществен ефект. На тези срещи се дискутират важни въпроси от национално значение. Освен спояващо събитие за медийната гилдия, те са и своеобразна национална кауза, тъй като провокират диалога между сънародниците ни от всички континенти, между българската диаспора и родината.

Генералният директор на БТА Максим Минчев, който е и генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции, припомни, че през юни 2019 г. Българската телеграфна агенция ще бъде домакин на друго престижно медийно събитие, което ще събере в София едни от най-известните имена в журналистиката от 5 континента – Шестия Световен конгрес на информационните агенции (VI News Agencies World Congress – NAWC). Световният конгрес на информационните агенции се провежда от 2004 г. на всеки три години и носи изключителни ползи за имиджа на държавите-домакини.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.