Журналисти от Южна Корея впечатлени от подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019

unnamed-11Журналисти от Южна Корея останаха силно впечатлени от подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Репортерите от Далечния Изток се срещнаха с изпълнителния директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, който ги запозна с подготовката за провеждането на значимия културен форум, както и с проявите, включени в календара на града. Велчев посочи, че над 100 са културните събития, които се провеждат всяка година в Пловдив. В момента на изключителен интерес се радва традиционният оперен фестивал Opera Open, който ще осъществява с международно участие и с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019”, като представя разнообразие от жанровете опера, балет, оперета, мюзикъл и модерен танц. През тази година в програмата му са включени 11 продукции, от които 4 опери – 2 от които премиерни, 2 балета – класически и съвременен, 3 концерта с виртуозни инструменталисти, мюзикъл и оперета.

На изключителен интерес се радва и Международният фолклорен фестивал, който ще се проведе за 23-и път от 1 до 5 август. Пловдивчани и гостите на града ще имат възможността да проследят всички вечерни концерти на Античния театър, който и тази година ще посрещне танцьори от няколко континента. Чуждестранните гости бяха впечатлени, че в него са участвали и ансамбли от Южна Корея. Президентът на Журналистическата асоциация на Корея Джунг Кю Сунг покани Кирил Велчев на посещение, за да се запознае на място с културните традиции на страната му и да осъществи бъдещи контакти с танцови ансамбли и с дейци на изкуството от азиатската държава. В знак на благодарност за гостоприемството Джунг Кю Сунг подари сувенир на изпълнителния директор на фондация „Пловдив 2019“ и пожела контактите между Пловдив и журналистите от Южна Корея да продължат.

По-късно корейските журналисти посетиха най-новия туристически информационен център в Пловдив. Те гледаха в залата на Римския стадион 3D филм за историята на древния Филипопол и останаха впечатлени от богатото културно-историческо наследство на града. След това посетиха Стария Пловдив и се насладиха на уникалната атмосфера на Античния театър. Визитата на корейските журналисти в Пловдив се осъществи в рамките на подписаното през 2015 г. Споразумение за сътрудничество между Съюза на българските журналисти и Журналистическата асоциаци на Корея, която представлява 10 000 членове, обединени в близо 200 дружества от над 180 медии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България