Журналистът Любчо Нешков задържан в Гърция

Инцидентът станал на лобното място на Гоце Делчев

Забраната е с цел забрава, казва колегата

Журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС, е бил задържан в Гърция на 4 май. Той е пътувал до лобното място на Гоце Делчев - несъществуващото вече село Баница, на 20 км от гръцкия град Серес.

Нешков е бил заедно със свещеник и с 86-годишния журналист Иван Николов. Не сме нарушавали нито закона, нито реда или каквото и да било, каза Нешков пред “Труд”.

Тримата отишли на мястото, на което е било селото, а днес е останала само камбанария и част от олтара на църквата “Св. Димитър”. През май 1903 г. там загива Гоце Делчев.

“Решихме да запалим свещ, но чухме как тряскат врати и се говори на висок глас”, каза Нешков. Били двама мъже, единият е разбирал български, посочи журналистът.

“Поискаха ни личните документи, взеха ги и се започна в продължение на може би час и половина да ни питат – защо сме тук, защо на това място...”.

После ги отвели в полицейското управление, а Нешков се обадил на българския консул в Солун. Дипломатът не повярвал, че станалото е възможно. След няколко минути бяхме изпратени от шефа на полицията до тротоара с добри пожелания, посочи Нешков. Всичко продължило два и половина часа.

“Това не е хрумване на селския полицай, не е дори хрумване на шефа на полицията в Серес. Това е централна директива, която важи особено около 4 май, когато всичко се проверява. Забраната е с цел забрава – хората да забравят какво е било там, кой е живял, кой е загинал, независимо дори, че е загинал в битка срещу поробителя”, убеден е Любчо Нешков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България