Журналистът Петър Нанев: Едва ли в България ще доживеем будния дух на румънците

"Младите хора в Румъния са много политически активни, следят политическите процеси. Като че ли в България младите са по-незаинтересовани какво се случва в парламента и службите за сигурност. Оттам идва тази огромна енергия по площадите и градовете. Това каза пред БТВ журналистът Петър Нанев, който следи процесите в Румъния.

Той изрази съмнение, че в България ще доживеем този буден дух.

Протестите в Румъния продължават. И снощи пред Министерския съвет се събраха над 100 000 души.

Страната първо направи огромна крачка напред в борбата с корупцията, сега е на път да тръгне назад - под натиска на властимащите. Хората обаче се противопоставят. Спорни текстове, които декриминализират случаи на корупция, събудиха недоволството на цялата страна. Румънският Конституционен съд ще започне да ги разглежда след 7 февруари.

Румънското правителство продължава да не отстъпва пред исканията на протестиращите за отмяна на законовите промени, а бунтът не стихва.

 

Според Нанев това правителство в Румъния няма да издържи дълго.

В затвора и зад решетките в Румъния има хора от целия политически спектър. Двете най-големи партии имат най-много представители в затвора, коментира още журналистът.

Той добави, че антикорупционната агенция прави доклад всяка година, който е публичен и той завършва с това, че трябва да се отделят още средства, да се назначат прокурори и полицаи. Всяка година има доказани злоупотреби за стотици милиони евро. За 2017 г. обаче се предвижда орязване на средствата.

Бившият правосъден министър Моника Маковей казва - изчистете съдебната система и тя ще изчисти всичко останало вместо вас.

В България, когато се заговори за антикорупционната агенция в Румъния, всички казват, че това е разчистване на сметки. Но това не е вярно, заяви журналистът Владо Береану.

В България се влиза в политиката, за да изкараш едни пари, подобно нещо никога няма да бъде въведено у нас. Всички говорят за борба с корупцията, но искат нещо като клубове за борба с корупцията.

В Румъния делата се гледат в открити заседания, журналистите ходят и ги следят.

Президентът Траян Бъсеску, по чието време е създадена антикорупционната комисия, е бивш морски капитан, имал е много пари и не е искал да влиза в политиката заради парите и мрази тези, които са корумпирани, допълни журналистът.

По думите му борбата с корупцията е повлияла на живота в Румъния, институциите са започнали да работят нормално.

Протестите в нашата съседка са истински, те не са купени. Хората са възмутени от наглостта. Срещу този нов закон е и цялата съдебна система. За първи път е прокурорът е против. Започва да има и бунт в самата социалистическа партия.

„Ако продължат протестите, а те ще продължат, защото не са платени, истински са, това правителство ще бъде поредното социалистическо правителство подало оставка под натиска на хората”, заяви още Береану.

Според него хората в България са толкова потиснати от всичко, което се случва, че няма вече искра надежда. Политическата класа се е окопала и се пази до смърт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България