Забрана да работи в ТЕЛК 3 години за лекарка, хваната с подкуп

Снимка: Архив

След признаване на фактите медичката получи условно наказание и глоба от 1000 лв.

3 години няма да има право да работи в ТЕЛК д-р Галя Русева, която е взела подкуп от 200 лв. при освидетелстване на пациент в комисията в Търговище. Лишаването от правото да извършва дейността е част от наказанието, което постанови Окръжният съд в Търговище в понеделник. Присъдата на лекарката е 1 година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба от 1000 лв.

Тя не е лишена от лекарски права и може да работи по професията си, но не и в системата на ТЕЛК за определения от съда срок.

Делото срещу 56-годишната медичка беше гледано по съкратения ред след признаване на фактите и обстоятелствата.

Както „Труд” съобщи, лекарката е поискала и взела подкуп от 66-годишен мъж от омуртагските села на 28 януари. Мъжът имал няколко заболявания и се надявал да получи по-висок процент нетрудоспособност, за да взима пенсия в продължение поне на година, докато получи правото да пенсионира за прослужено време, тъй като към момента нямал нужния стаж. С тази идея той дал първо две банкноти от по 50 лв. После още толкова.

По-късно през деня, взимайки документите, установил, че е получил едва 40% нетрудоспособност, които не стигали, за да взима инвалидна пенсия. Негов роднина подал сигнала за подкупа и полицията се заела със случая.

На делото адвокатът на лекарката представи документи, че самата тя има заболявания, заради които е освидетелствана от ТЕЛК. Нейният процентът на нетрудоспособност бил 66.

Коментари

Задължително поле