Вицепрезидентът Йотова: Сега е моментът за анекс към споразумението с Македония

Политолог: Управляващите в Полша са виновни за атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Съветник на Белия дом отхвърли информациите за пробив в търговските преговори с Китай

Министър Петя Аврамова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е необратим процес

Две катастрофи с луксозни автомобили на столичния бул. „България“

Снимка на яйце детронира Кайли Дженър в инстаграм

Реставрираха второ знаково сграфито пано във Велико Търново Монументалната творба е на Григор Спиридонов от 1974 година

Пожар обхвана три къщи в центъра на Габрово

Над 2 мил. протестиращи ще залеят утре Атина

Сградата на Община Стара Загора ще бъде санирана с европейски средства

Жесток побой заради неприличен жест на оживен булевард във Варна

Интензивен е трафикът на „Капитан Андреево“

Иманяри два века търсят златото на Вълчан воевода Край Ропотамо лилиите не са единственото съкровище

Ало-измамници примамват с обещания за интервю по телевизията

И италианският град Матера става официално Европейска столица на културата

Забрана за изложби, пазари и други събирания на птици в Пловдивска област заради опасност от птичи грип

Губернаторът на Пловдив Здравко Димитров издаде в сряда заповед, с която изрично се забранява провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на областта заради опасността от птичи грип. Като предпазна мярка, за неопределено време, са поставени под забрана двата регламентирани пазара за птици в Асеновград и Раковски. Това е само една от мерките, които бяха приети по време на заседанието на Областната епизоотична комисия в Пловдив, която бе свикана във връзка с констатирани огнища на болестта Инфлуенца по птиците (птичи грип) в областите Добрич и Хасково. Целта е недопускане възникването на заболяването и приемането на превантивни мерки за предотвратяване възникване на птичи грип на територията на Пловдивска област, която е съседна на Хасковска, където вече има регистрирани огнища. По време на заседанието, водено от зам.-областния управител на Пловдив Димитър Керин, бяха обсъдени и набелязани и конкретни мерки за предотвратяване на възникването и разпространяването на болестта.Д-р Тодор Бенков от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив подчерта, че в цяла Европа са открити огнища, където се унищожават цели ферми, а у нас към момента такива има само в малки стопанства в областите Хасково и Добрич, като изрично изтъкна, че щамът H5N8 не е опасен за хората. Въпреки това бяха набелязани куп мерки за превенция, които включват извършване на съвместни проверки с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви птици, постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, периодични клинични прегледи и при съмнение за инфлуенца вземане на проби от домашни и диви птици за вирусологични изследвания.

Кметовете на общини и населени места в Пловдивска област пък се задължават да разпоредят на собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди да не допускат излизане на птиците извън дворовете, контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици, да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците, да създават условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици, както и да уведомяват незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние или смъртност на отглежданите птици.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.