Бившият съпруг на Виктория Маринова: Не знам как ще погледна Северин Красимиров

14-годишно момче скочи от 4-ти етаж след семеен скандал в Роман

Засякоха неправоспособен водач да управлява пиян нерегистриран мотор в Свищов Дрегерът отчел 3,07 алкохол в кръвта му

МЕТРО България отбеляза 20 години с голямо събитие за над 1000 гости Фондацията, Теодоси Спасов и 100 каба гайди се погрижиха за празничното настроение

Иван Нейков: Хората, които не са подали документи за пенсиониране, да изчакат до намирането на решение

Борисов обеща избираемо място за СДС в евролистата на ГЕРБ

Спецпрокуратурата и КПКОНПИ с акция в община Червен бряг, разследват кмета Данаил Вълов

Преразглеждат лиценза на самолетите Боинг 737 МАХ

Земетресение с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в Турция

И не само заради пенсиите ще става зле

Защо Валери Божинов и Николай Михайлов не са едновременно титуляри за „Левски“?

Калоян Паргов: Време е Фандъкова да спре да раздава оценки на БСП и да се погрижи за шофьорите Цветан Цветанов и столичният кмет да оставят гражданите сами да решат кой върши работа и кой си приписва заслуги, призова председателят на БСП - София

Румен Петков: Елена Йончева постъпи некоректно със Станишев, приемайки да бъде водач на листата на БСП

Димо Гяуров за самообгазилите се полицаи: Когато се издъниш, трябва да си признаеш

Ирак ще може да продължи да купува енергия от Иран още три месеца

Забрана за халогенни лампи от 1 септември Евросъюзът завива към LED осветление, за да подобри енергийната си ефективност и да намали вредните емисии

Има изключение за част от халогените

След като близо 60 години осветяваха нашите домове и улици, халогенните крушки най-накрая ще бъдат забранени в Европа от 1 септември. Това ще стане постепенно – оставащите количества в магазините може да бъдат продадени, а за по-малките круши, т.нар. пури и тези, които се използват например във фурните, ще бъде направено изключение. Но като цяло континентът продължава завоя към светодиодните LED крушки, които трябва да намалят вредните емисии и сметките за ток. Поне според изчисленията на индустрията, екоактивисти и експерти.

Решението за това бе взето на 17 април 2015 г., когато страните членки решиха да отложат с две години забраната на халогенните крушки – до 1 септември 2018 г. За да дадат време на LED осветлението да поевтинее, каквато е тенденцията през последните години. Цената на светодиодните крушки е отбелязала спад от 75% в периода 2010-2017 г.

Магистрали в Белгия и Холандия, които се славят с отличното си денонощно осветление, са започнали преход към LED технологии, за да пестят електроенергия.
Магистрали в Белгия и Холандия, които се славят с отличното си денонощно осветление, са започнали преход към LED технологии, за да пестят електроенергия.

LED крушките консумират една пета от енергията, необходима на халогенните, които са клас D – най-ниският според европейските норми. Промяната ще намали въглеродните емисии с 15,2 млн. тона на година от 2025 г. И ще спести електроенергия в размер на годишната консумация в Португалия, твърди ЕК. Освен това животът на халогенните крушки е около 2 години, докато LED светлините са с очаквана употреба от 15-20 г. LED, разбира се, са няколко пъти по-скъпи, но специалистите уверяват, че разликата в цената на практика е обратна, тъй като се връща със сметката за тока, а крушката от ново поколение щяла да се изплати за година.

“Мярката ще намали и вноса на петрол в ЕС със 75 млн. барела годишно”, каза Анна-Каиса Итконен, говорител на ЕК за климата и енергетиката.

Стъпката идва с LED забраната през 2009 г. на обикновените крушки за осветление с нажежаема жичка, чието производство и внос в ЕС вече не са разрешени, но все още могат да бъдат купени у нас благодарение на вратичка в законодателството.

Европейската комисия посочва също, че новите стандарти за енергийна ефективност при най-различни продукти – перални машини, хладилници, прахосмукачки, ще спестят средно на потребителя по 465 евро годишно от ток към 2020 г. За прахосмукачките например максималната мощност бе 1600 вата сLED 2014 г. и 900 от септември 2017 г. ЕК подчертава, че целта е да се създадат по-ефективни прахосмукачки, които използват по-малко енергия. И тази идея бе приветствана от производителите.

Около 6800 работни места в халогенната индустрията ще бъдат изгубени и това е неизбежно, признава Еврокомисията. Но това ще стане така или иначе поради навлизането на LED крушките на пазара.

Темата за многобройните регулации и забрани на Брюксел активно се експлоатира от евроскептични медии и политици (виж карето). Тя бе и сред основните доводи за напускане на ЕС в кампанията преди успешния референдум за Брекзит във Великобритания на 23 юни 2016 г. Преди вота дори актрисата Лиз Хърли се обяви в подкрепа на старомодните 60-ватови крушки и настоя, че иска да ползва по-мощен сешоар.

 

Критики към нормата

Диктат на хрантутниците в Брюксел

“Забраната на халогенните крушки ще се отрази финансово на най-бедните, които винаги страдат най-много от подобни политики”, заяви Джонатан Бълок от комисията по енергетика на Европарламента и член на британската Партия на независимостта, която бе основен двигател на Брекзит.

“Потребителите трябва да имат свобода на избора на крушки, той не трябва да бъде налаган от ЕС”, каза евродепутатът.

Критиките му последваха тирада в евроскептични британски медии, които осъдиха “диктата на хрантутниците в Брюксел” над индустрията, бизнеса и обикновените англичани.

Междувременно продажбите на халогенни крушки на Острова скочиха с около 42%. Всяко домакинство ползва средно 34 от тях и преминаването към LED осветление ще се удвои до около 150 паунда, изчислява в. “Дейли мейл”.

 

Според множество български закони и наредби

Разрешено е за употреба в определени области

В тунелите се прилагат почти всички съвременни светлинни източници

Според общия медицински стандарт у нас са разрешени халогенни или LED операционни лампи.
Според общия медицински стандарт у нас са разрешени халогенни или LED операционни лампи.

Според множество български закони и подзаконови нормативни актове халогенното осветление е разрешено в определени области, показа справка на “Труд” в правните регистри.

Така например Наредба № 49 за изкуствено осветление на сградите, издадена от Министерството на народното здраве през 1976 г., е все още действаща. Там пише, че за осветление на площадките на промишлени предприятия и местата за производство при постоянни работи извън зданията се използват газоразрядни лампи с високо налягане и коригиран спектър и лампи с нажежаема спирала (халогенни или нормални с общо предназначение).

Според Наредба № 4 от 2002 г. за граничния ветеринарномедицински контрол, издадена от министъра на земеделието, халогенните прожектори са задължителни за дезинфекционния тунел.

В Наредба за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване от 2013 г. е определена продуктова такса от 4,25 лв./кг за металхалогенни лампи.

С постановление на МС от 2014 г. е финансирано закупуването на халогенни прожекторни станции и генератори за тях за наблюдение на рискови участъци от българо-турската граница.

В утвърдения през 2015 г. общ медицински стандарт по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия, пластично-възстановителна и естетична хирургия и лицево-челюстна хирургия пише, че е допустимо използването на халогенни или LED операционни лампи.

В приложение №15 към наредба на МРРБ за технически правила и норми за проектиране на пътни тунели в сила от март 2016 г. пише, че в тунелите намират приложение почти всички съвременни светлинни източници: халогенни нажежаеми лампи, тръбни и компактни луминесцентни, живачни, натриеви и метал-халогенни с високо налягане, светлодиоди, самосветещи устройства.

 

Търговци пред “Труд”:

Пазарът вече се преориентира, цените падат

Цените на LED и халогенни крушки са почти изравнени.
Цените на LED и халогенни крушки са почти изравнени.

Пазарът отдавна се ориентира към енергоспестяващи крушки. В момента се продават повече LED, които са без газове и вредни вещества. Цените съответно също падат. Преди две години този вид крушки бяха двойно по-скъпи – в момента са малко над 2 лева. Това посочи пред “Труд” Константин Сираков, сътрудник и управител в магазин за осветителни тела в София. “Забраната е добър вариант. Едно от големите предимства на LED крушките е, че имат 2-годишна гаранция и се заменят на място в магазина, откъдето са купени”, уточни специалистът. По думите му при халогенните крушки има сериозно нагряване, заради високата консумация на ток. Цената им е около 2.70-2.80 лева.

Масово у нас се използват металхалогени, прожектори. Това важи с пълна сила за промишленото осветление. Там ще трябва да са най-големите промени, смятат от бранша.

 

Излъчва почти изцяло в синия диапазон

LED светлината уврежда очите

Не трябва да бъде основен източник, води до безсъние

03-3LED осветлението може да нанесе необратими увреждания на ретината, сочи изследване на испански учени, публикувано в списание Photochemistry and Photobiology. Два основни недостатъка има диодното осветление в сравнение с лампите с нажежаема жичка, включително халогенните:

LED излъчването е почти изцяло в синия диапазон. Това е най-късата дължина на вълната във видимия спектър. Медицински факт е, че прекомерната синя светлина уврежда ретината, макулата и фоторецепторите на окото. Освен това, ако прекарвате цяла вечер на LED осветление, то “лъже” организма на човек, че е ден и той не се подготвя за сън. Така се стига до хронично безсъние.

При LED липсва излъчване в инфрачервения спектър, което е полезно за здравето. Инфрачервена светлина активира митохондриалния АТР.1. Чрез нея клетките на ретината да се “ремонтират” и регенерират. Светодиодните лампи не могат да направят това. Следователно те не трябва да бъдат основен източник на светлина през целия ден.

Неочаквана вреда от LED светлината откриха учени от Университета на Антверпен, Белгия. Оказа се, че тя уврежда боите в картините на Ван Гог и Сезан, вследствие на което цветовете им избледняват.

 

В магазина

Хората търсят нажежаемата жичка

To the light ...Халогенните и LED крушките се продават почти наравно, като хората даже много по-често търсят обикновените с нажежаема жичка, защото не знаят какви са предимствата на новите и съответно търсят най-евтиното, разказаха търговци пред “Труд”.

Към момента крушките с нажежаема жичка се водят такива със специално предназначение – за светлинни уредби в по-стари машина, за светофари, изобщо там, където не може да се използва по-нов тип осветление.

“В сила е и забрана за крушките с нажежаема жичка, но виждате, че все още се продават, така че предстои да разберем как ще се спазва забраната у нас”, уточниха от бранша.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Преди 40 години екипажът на „Аполо 17“ е направил нощни снимки на Земята, които са нарекли „синият мрамор“. Сега по аналогия с тях нощните кадри са наречени „черният мрамор“. Огромна „заслуга“ за това имат LED крушките и съответното осветление. Наскоро написаха колко странно черно изглежда Милано от космоса днес. Нямам какво повече да напиша. Оставям на всеки лъжлив дърдорко да ни успокоява…

  2. blizo 20 godini rabotya s LED ot vsyakakıv vid ako lambata e kombinatsiya ot 3 tsveta bel, slınçevo jılt i lek İR otenak nemo po dobro…SAMSUNG, SEUL proizvejadaT S MNOGO DOBRO kaçestvo i razumni tseni…ot Kitayskite eftiniyi stoyte daleçe…i tam ima neloşo kaçestvo no bırzo go gubet slet 2 ta dostavka…kombinirayte s 12V-24 Volta za da prevklüçite na SOLAR paneli v bıdeşte.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.