Забраниха деца да участват в реклами на ГМО храни

Парламентът прие на първо четене Закона за храните, забраняващ деца да участват в реклами на ГМО храни.

„За“ промените гласуваха 102 народни представители, „против“ - 1 и „въздържали се“ – 29, с което те бяха приети на първо четене.

Със законопроекта се предвижда въвеждането на изрична забрана да се рекламират генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца, чрез реклами или други форми на търговски съобщения, в които като изпълнители участват деца или които представят деца, употребяващи тези храни, или са предназначени за детска аудитория.

Аналогична забрана се въвежда и по отношение рекламирането на храни и напитки, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене, съгласно действащата нормативна уредба. Проектът на Закон за храните има за цел да гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните, както и да осигури прилагането на правото на Европейския съюз и на националните мерки в областта на храните за намаляване на сивия сектор при производството, преработката и дистрибуцията на храни.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България