Забраниха и на Малофеев 10 г. да влиза в страната ни (обзор)

Главният прокурор Сотир Цацаров разказа на депутатите подробности за шпионския скандал

Цацаров: Важно е не на чии интереси служиш, а че увреждаш българските

Шефът на ДАНС: Малинов е получавал задачи и пари от руснаци

Никой не дели хората на русофили и русофоби

На руския олигарх Константин Малофеев е наложена забрана за влизане в България за 10 г. Новината съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в парламента. Цацаров е категоричен, че акцията на прокуратурата и ДАНС не е политическа и не е насочена срещу движение „Русофили”. „Николай Малинов е председател на организацията, но той трябва да носи отговорност за личните си действия”, обясни главният прокурор. Никой не дели обществото в България на русофили и русофоби. „Става дума не за това на чии чужди интереси служиш, а за това, че увреждаш българските интереси”, допълни Цацаров.

Депутатите изслушаха по искане на ГЕРБ и шефа на ДАНС Димитър Георгиев, както и вътрешния министър Младен Маринов. „Николай Малинов е участвал в схема за пране на пари, с която са се финансирали мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната”, каза Георгиев. „Тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация - Общество „Двуглав орел”, с интереси в различни области в обществения и политически живот на страната”, обясни Георгиев. „Събрани са данни, че Малинов е поддържал дългогодишен контакт с чужди граждани, получавал е задачи, а в някои случаи и финансови средства”, добави той. Вътрешният министър Младен Маринов пък обясни, че полицията е провела различни по вид действия - огледи, претърсвания, изземвания, обиски на територията на София, Перник и Брезник,при които са задържани за 24 часа 8 лица, които са предадени на следствените органи.

 

Обвиненият Малинов:

Цветан Василев търсеше руска подкрепа

Шефът на движение „Русофили” Николай Малинов е обиден от квалификацията, че е шпионин, сподели той. Бившият издател на „Дума” е доволен обаче от отношението на полицията и прокуратурата към него, докато беше задържан за разпит. Той каза пред БТВ, че е запознал Цветан Василев с руския олигарх Константин Малофеев, защото банкерът се страхувал за живота си. „Поводът беше, че Цветан Василев беше оставен на улицата, с риск да загуби живота си и семейството си - помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия”, коментира Малинов. Председателят на движение „Русофили” обаче се обидил на банкера, защото той не го вписал като собственик на ТВ7. „Една чистачка не можех там да назнача, аз се отказах от проекта заради Цветан Василев”, оплака се Малинов.

 

Бойко Борисов успокои русофилите:

Опитват се да поставят в една плоскост отношенията с Русия

„С шпионския скандал се опитват да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, МВнР реагира така, както реагират и в Унгария, да речем. Не виждам никакво основание да се свързват едното и другото. Второ, когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия Военнопромишлен комплекс и всичко останало, нашите служби работят по тази тема заедно с партньорски служби”, каза по време на редовно правителствено заседание Бойко Борисов. „Всеки има право да развива своята дейност в НПО-та. Едните подкрепят религия, други култура, трети обичат Русия, други Америка”, коментира още премиерът. „Ако знаех, че купуването на най-добрия самолет ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо нямаше да се занимавам”, добави той. Той посочи, че няма нищо против хората, които обичат Русия. Така, че ако някой си е правил срещи, си е негова работа. „В това не се бъркаме и за това, че има събори и се пеят песни, е тяхно право... Но за това, че работим по различни хора и процеси, ви давам пример - така беше с Майкъл Чорни и с други. Службите работят срещу голям телеком и влиянията в страна, а не срещу Русия и хората, които я харесват. Това си е тяхно право”, завърши премиерът.

 

Ген. Леонид Решетников: Сбогом, България!

„Сбогом, България! 10 години забрана за влизане в страната е голям срок, сигурно няма да доживея. Десетилетията, свързани с България, бяха щастливи в живота ми. Прекрасен, в основата си, народ, с потресаваща история, великолепна природа, свещен български език. Който не е виждал това, е загубил много”, написа във фейсбук ген. Решетников, на когото ДАНС наложи 10-годишна забрана за влизане у нас. Той призовава българските си приятели да поддържат и помагат на Николай Малинов, който е с обвинение в шпионаж в полза на Русия. „Пожелавам ви всичко добро и сили за възраждането на тази България, която вие загубихте. Аз също”, завършва ген. Решетников.

Коментари

Задължително поле