Забъркаха и „Левски“ в антисемитски скандал

И името на родния ни столичен "Левски" се появи в хрониките около антисемитския скандал, който избухна в Италия.

Миналата седмица феновете на "Лацио" разлепиха стикери на германското еврейско момиче Ане Франк с екипа на градския съперник "Рома".Девойката почина на 15-годишна възраст по време на Холокоста. Тя е прекарала по-голямата част от живота си в Холандия и е водила дневник, публикуван след края на войната.

Последва светкавична реакция и президентът на "Лацио" Клаудио Лотито. Той заяви, че всяка година ще праща по 200 привърженици на тима на посещение в Аушвиц, за да спре бъдещи подобни изцепки.

АГИ - италианската журналистическа агенция, публикува голям материал, в който се разказва за най-големите фашисти сред феновете на Ботуша.

"Ултрасите на "Лацио" са най-отявлените расисти в Италия - пише агенцията. - Те са изключително крайни и са известни на всички, но сега случаят с Ане Франк мина всички граници. Запалянковците на "Лацио" са подпомагани от своите събратя от фенове на "Левски" в България, от привърженици на "Реал" в Испания и поляци от "Висла Краков". Припомняме, че в римския тим игра Паоло ди Канио, който празнуваше головете си имитирайки поздравът с ръка на Адолф Хитлер и в интервю беше казал, че е фашист, а не расист."

Италианската футболна федерация вече обяви, че по един пасаж от дневника на Ане Франк ще бъде прочетен преди мачовете от Серия А през тази седмица. Целта е да се осъди публично антисемитизма на феновете на „Лацио“ и да бъде почетена паметта на жертвите на Холокоста.

Първото подобно четене беше направено по време на дербито между "Ювентус" и "Рома". После и на мача "Болоня" - "Лацио" в сряда вечер. Феновете на "римските орли" обаче за пореден път показаха антисемитски настроения. Те посрещнаха четенето на дневника с... фашистка песен. Скандирания с подобен характер не липсваха и по време на цялата среща, завършила с победа на "небесносините" с 2:1. Всичко това се разигра, въпреки че и самите футболисти на "Лацио" излязоха на терена с фланелки с лика на Ане Франк и надпис: "Не на антисемитизма".

Присъда до 4 години затвор пък заплашва феновете на "Лацио", които разлепиха стикерите с Ане Франк в Рим. Полицията вече е идентифицирала 15 души, на които ще им бъдат повдигнати обвинения. Шокиращото е, че сред тях има и 13-годишно момиче. Според агенция АНСА сред заподозрените има и други непълнолетни лица.

„Виждам, че светът бива бавно превърнат в пустиня...“

По време на Втората световна война Ане Франк се укрива от нацистите със своето семейство в Амстердам и води дневник, публикуван след края на войната. Именно пасаж от него ще бъде четен по време на мачовете в Серия „А“. А той гласи: „Виждам, че светът бива бавно превърнат в пустиня, чувам приближаващия гръм, който един ден ще ни унищожи, усещам страданието на милиони. И въпреки това, когато погледна небето, но някакъв начин чувствам, че всичко ще се промени, за да се сложи край на тази жестокост и че мирът и спокойствието ще се върнат още веднъж“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ