Забъркват поредна каша с Изборния кодекс

Ограничаването на секциите в страни извън ЕС е противоконституционно, твърдят от ДПС

Депутатите забъркват поредна каша с Изборния кодекс. Вече са внесени 11 проекта за нови промени в правилата за вота.

В понеделник ГЕРБ, реформатори и патриоти си стиснаха ръцете - в страните от ЕС да отпадне ограничението за откриване до 35 секции. То обаче остава за всички държави извън пределите на Европа.

Представителите на управляващата коалиция и патриотите се договориха квадратчето “Не подкрепям никого” да участва при формиране на крайните резултати в президентски и кметски избори, но не и в пропорционалните. Т.е. при вот за парламент бариерата от 4% ще се изчислява върху по-ниска база. Това ще позволи по-лесното й “прескачане” от малките партии.

“Опитват се да поправят едно безумие с друго безумие. Резултатът е още по-голямо безумие”, коментира пред “Труд” Хамид Хамид от ДПС, който е член на правната комисия. Той припомни, че има изискване на Венецианската комисия година преди изборите да не се пипат правилата за вота. “Предизборната кампания е започнала, ЦИК вече е взела много решения, отпечатани са и изборни книжа, а ние ще гласуваме поредни промени”, възмути се депутатът от ДПС. Той бе категоричен, че ограничението на броя секции в страни извън ЕС е противоконституционно. “Българите са българи навсякъде, без значение къде живеят. По конституция всички българи имат равни права”, припомни Хамид Хамид. Според него не било нормално да има и различни правила за мажоритарните и пропорционалните избори.

“Още при приемането на промените в Изборния кодекс през пролетта от БСП предупредихме, че забъркват каша. Сега правят същото”, коментира червеният депутат Филип Попов. Той бе категоричен, че квадратчето “Не подкрепям никого” трябва да отпадне, тъй като не било нормално гражданите хем да не харесват никого от кандидатите, хем гласовете им да се преразпределят и да отиват при един или друг претендент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика