Заводи вдигат цените на мебели и лекарства

Производителите на лекарства и мебели вдигат цените на продукцията си за вътрешния пазар и същевременно свалят цените на стоките си за износ, показват данните на НСИ. През октомври цените на производителите на лекарства за вътрешния пазар са с 2% по-високи от същия месец на миналата година, а лекарствата за износ са с 3% по-евтини на годишна база. При мебелите ситуацията е същата.

Цените на производителите за вътрешния пазар са с 2,5% по-високи, а за износ са с 0,3% по-ниски на годишна база. В други сектори на икономиката свалят цените и за вътрешния и за външния пазар, но при износа намалението е по-голямо. Храните пък поскъпват както за вътрешния пазар, така и за износ. Но цените на производителите за продаваните в страната храни нарастват по-бързо. През октомври цените на производителите на храни за вътрешния пазар са с 3,7% по-високи от същия месец на миналата година, а цените за износ са нараснали само с 1,3%.

Общо за преработващата промишленост цените на производителите за вътрешния пазар през октомври са с 1,8% по-ниски от същия месец на миналата година, а на стоките за износ спадът на цените е с 4,9% на годишна база.

Коментари

Задължително поле