Завръща се голямата битка

През годините оставахме с впечатлението, че сезон в Шампионската лига не може да мине без мачове между „Барселона“ и „Челси“. Но съдбата намигна и 5 сезона поред двата гранда се разминаваха. През миналия нямаше и как - „сините“ от Лондон не участваха в евротурнирите.

Жребият обаче каза „Баста“! Шампионската лига си иска този паметен дуел. За последно го гледахме в полуфиналите през 2012-а. Тогава „Челси“ победи „Барса“ с 1:0 у дома, завърши 2:2 на реванша и после грабна трофея. Вторият мач остава като един от бисерите в историята. Рано Джон Тери бе изгонен, Лео Меси изпусна дузпа, но накрая с голове на Рамирес и Фернандо Торес триумфира английският тим.

Историята на сблъсъка започна през 2000-ата година – дебютният сезон на „Челси“ в Шампионската лига. Драмата бе страхотна. В първия 1/4-финал на „Стамфорд Бридж“ британците спечелиха с 3:1, но загубиха с 1:5 на „Камп Ноу“.

Стана истински горещо обаче, когато в битката се намеси и вездесъщият Жозе Моуриньо. През 2004-а Специалния пое „Челси“ и още на 1/8-финалите трябваше да се изправи срещу бившия си клуб. Първият мач бе в Каталуния и още на почивката Моу се скара със съдията Андерс Фриск. Накрая „Челси“ падна с 1:2, а на пресконференцията португалецът каза, че рано-рано е очаквал на Дидие Дрогба да се покаже планиран червен картон. Фриск пък се оплака, че заради скандалите е получил стотици смъртни заплахи от фенове на „сините“.

Моуриньо бе заклеймен като „враг на футбола“, а УЕФА го наказа за следващите 3 мача. В драма на реванша „Челси“ обаче спечели с 4:2. Треньорът нямаше право да има достъп до отбора си, но хора от щаба му го вкараха в съблекалнята в кош за пране, затрупан с мръсни екипи. Така Моу направи инструкции „под прикритие“, а на терена вреше и кипеше. Англичаните поведоха с 3:0, но Роналдиньо върна два гола. В последната минута Джон Тери с глава заби четвърто попадение за домакините.

Година по-късно „Барса“ взе своя реванш. В първия осминафинал, този път в Англия, за първи път се чу за Лионел Меси. Аржентинецът „потанцува“ край ъгловото флагче и бе брутално сритан от Асиер дел Орно. Испанецът получи червен картон, а „Барса“ спечели с 2:1. Може би Меси още го боли, защото „Челси“ се оказва най-трудният му съперник. Осем мача, 29 удара и нито един гол срещу „сините“! Реваншът в Испания завърши 1:1 и „Барса“ продължи.

Нито един от досегашните двубои обаче не може да се сравни с полуфиналния реванш през 2009-а. След нулево равенство на „Камп Ноу“ англичаните поведоха у дома с гол на Микаел Есиен. В четвъртата минута на добавеното време Андрес Иниеста изравни за 1:1 и след месец „Барса“ триумфира с купата. Преди гола на халфа обаче 4 пъти футболисти на „Челси“ поискаха дузпа. Поне в два от тях норвежкият съдия Том Хенинг Йоребрьо имаше пълно основание да даде наказателен удар. И така застана до колегата си Фриск във водопада от смъртни заплахи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят