Загриженост от политическата безизходица в Косово изразиха Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и САЩ

Дипломатическите представителства на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Съединените американски щати изразиха загрижеността си от политическата безизходица в Косово в съвместно прессъобщение, съобщава вестник Gazeta Express.

Съгласно разпространения от дипломатите текст, косовските лидери трябва да формират институции, но и да предприемат необходимите реформи, за да предотвратят подобни ситуации да се повтарят в бъдеще. Косово е изправено пред много предизвикателства, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, включително програмата на Международния валутен фонд (МВФ), енергийната ситуация, но също така и необходимостта от икономическо развитие, укрепване на правовата държава, европейската перспектива и отношенията със Сърбия.

„Гражданите на Косово заслужават парламент и правителство, които да могат да посрещнат тези предизвикателства", се казва в прессъобщението.

„Косовските лидери са отговорни за формирането на тези институции, но и да проведат необходимите реформи, за да предотвратят подобен застой в бъдеще. Надяваме се, че лидерите на Косово, както в политиката, така и в гражданското общество, ще поемат водеща роля в решаването на този въпрос, включително чрез представяне на конкретни предложения. Важен първи принцип е, че депутатите, избрани в косовския парламент, трябва да присъстват на сесиите на събранието и да позволят работата му да започне", пише още в разпространения текст.

Косовските политически партии, представени в парламента, не успяха да постигнат компромис относно избора на нов председател. Коалицията ПАН, победител в предсрочните избори от 11 юни, има 39 от общо 120 места в парламента. Тя се нуждае от подкрепата на други политически партии или на отделни депутати, за да избере председател, одобрен с най-малко 61 гласа.

Другите партии обаче отказват да подкрепят ПАН, което доведе страната до политическа безизходица. Председателят на сесията свика нова учредително заседание в понеделник, за да бъде избран председател и неговите заместници. Но ПАН обяви бойкот на сесията. По-ранните опити за свикване на учредителното заседание се провалиха поради липса на кворум.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа