КАТ извършва засилени проверки на тирове и автобуси

Задържаните за убийството в Костенец са мъж на 18 и жена на 24 години

Трима подпалвачи хвърлени в ареста

Условна присъда и глоба от 600 лева за собственик на питбул, нахапал създателка на хор в Търново Драмата се разигра на 1 март тази година в старата столица

Сирийската армия придвижва части към границата с Турция

Двама британци са били пребити в центъра на София

Вижте отблизо дома на Никол Шерцингер (ВИДЕО)

Моторист загина при катастрофа в центъра на Варна

Собственик на питбул го насъска срещу баща и син Преди това нападнал с нож младия мъж

Пожарникари и спасители извадиха мъж, паднал във водопад в Беласица

Жертвите на тайфуна „Хагибис“ станаха 35

Мегз проговори за измамата с джипа (ВИДЕО)

Четирима ранени при катастрофа в Горнооряховско

Сузанита прекали с корекциите (СНИМКИ)

Загубата на връзка с действителността носи последствия FOMO е обсесия от интернет и социални мрежи

Тялото е  нашата връзка с реалността и докато това е така, няма как да живеем живота си онлайн по думите на психоложката Антония Янакиева.

При нехимическите зависимости се наблюдават същите характеристики на пристрастеност, като и при останалите – натрапчиво желание, копнеж към определена дейност, невъзможност да спреш. В основата на компютърната зависимост, както и при останалите, е отделяне в мозъка на допамин и ендорфин, които създават приятни настроения. В мрежата човекът е равен на герой, на бог – силен е, независим, безсмъртен, но тази всепозволеност не остава без последствия, ако човекът загуби връзка с реалността. Вече и официално новата международна класификация на заболяванията (МКБ-11) добави диагностичната категория „разстройство, свързано с офлайн и онлайн игри“ (Gaming disorder).

За да се говори за болестно състояние, симптомите трябва да се проявяват дългосрочно, да е загубен контролът и да има негативни за нормалното функциониране на човека последици. При патологичното поведение човек неконтролируемо увеличава времето, прекарано в Мрежата, появява се и абстиненция.

Съществува и термин за този вид обсесия – FOMO, който идва от Fear of missing out (страх да не изпуснеш нещо). В основата на FOMO са социалните мрежи и интернет – те дават на човека безкрайно много възможности и перспективи, но с тях и идва и реалното попадане в една надпревара със страха от пропуснати „възможности“.

Тъй като децата са много уязвими, родителите трябва да следят за пристрастеност към интернет, чатове, видеоигри – най-често симптомите са свързани със загуба на контрола над собственото игрово поведение.

лого ММС*Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор 25-00-2/30.04.2019

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.