Задаващата се дееволюция

Създаването и пускането на Изкуствения интелект гарантира началото на края на човешкия прогрес. Нещо повече, той гарантира началото на дееволюцията.

И нямам никакво съмнение, че това не е случайно. 

Когато интернет се появи и комерсиализира си помислих, че това ще предпостави огромен скок в интелектуалното развитие на човечеството, че ще даде неподозирани възможности за самоусъвършенстване, заради бързия и неограничен достъп до всякаква информация. Бях наивен. И през ум не ми мина, че ефектът ще е обратен. Вместо да чете и да се развива с натрупване логически умения, синтез и анализ - подрастващото поколение се осланяше на готовата информация без да положи труд да я осмисли. Тогава бях принуден да си призная, че човекът по природа е латентен и дори мързелив. Удобствата, вместо да го стимулират да се развива го тикат към леност и регрес. Трудностите, страховете и несигурността са тези, които го принуждават да се самоусъвършенства. 

Появата на интернет опразни библиотеките. Днес те са най-пустите помещения в света. Катедрали на самотата. Това беше началото. 

Ефектът на снижаването на умствения потенциал тръгна от младите поколения. За подготовката си в основни, средни училища и университети, децата и младежите започнаха да ползват наготово концентрирани – есенциални текстове, понякога без дори да ги разбират, за решаване на поставени задачи и без да се налага да изчитат огромни масиви от информация, че с натрупването на която сами да достигнат до нужните изводи. По този начин бяха осакатени аналитичните им способности. Днес голяма част от учениците и студентите не могат да достигнат самостоятелно до генезиса на един проблем, поради липса на достатъчно информация. Разчитат, че google ще им намери отговора и реши проблема. В резултат на това в учебните програми, вместо да се залага на допълнително натрупване на знания, същите бяха намалявани, защото младите се затрудняваха взе повече да ги усвояват. Към днешна дата заложеният за изучаване обем в университетите доближава нивото на същия, който се усвояваше в средните училища и техникумите. С малки изключения. Няма да навлизам в темата за умишлената политика на опростачаване на нациите през последните над 30 години в световен мащаб. 

И тук е мястото да поставя два въпроса за размисъл: 

- Защо през последните 30 години все по-рядко сме свидетели на сериозни и значими научни открития в световен мащаб? Всъщност, такива се случват предимно в ITсферата. 

- Защо по-голяма наивност към демагогията на политиците проявяват младите? Защо точно те са лесно манипулирани от всяка идиотска информация през електронните медии и безропотно се съгласяват да изпълнят всяка заповед? Преди 30 години студентите и учениците бяха тези, които най-напред прозираха коварността в политиците и първи излизаха по площадите, за да им се противопоставят.

Отговорът се крие в загубата на логика!

Днес, дори в западните елитни университети снижиха драстично критериите на обучение. Всъщност качественото образование от лукс стана силно стеснена привилегия. В редица публикации все повече се натъквам на информация, че качествено образование в Щатите се осигурява от различни корпорации и военни структури.  

Връщам се на темата за интернет. Обясних, защо световната мрежа доведе дотам, че младите хора да започнат да губят способност да усвояват информация и да закърняват умствено. Сега се запитайте, дали утре влизайки в ролята си на родители те ще имат нужните критерии да изискват високо интелектуално развитие от своите деца? 
Дефектът вече е навлязъл в експоненциална крива!  

А какво да очакваме с навлизането на Изкуствения интелект? 

Първата вълна ще доведе до загуба на стотици милиони работни места. И тя ще се разраства постоянно. Трудът ще се обезценява все повече и повече. Преквалификацията към незаети от изкуствения интелект работни позиции няма да реши проблема, защото конкуренцията между останалите без работа ще става все по-голяма и по-ожесточена. 

Вероятно правителствата охотно ще предложат решение на проблема с онзи паразитен и унищожителен за развитието на хората осигурен доживотен минимален базов доход /МБД/, за който говори Клаус Шваб. Защото въпросният МБД ще превърне автоматично всеки в напълно зависим и безгласен роб от минималните доживотни подаяния. Човешка биомаса. Добитък!

Втората вълна ще е регресът и дееволюцията.

Оставените на минимални подаяния от правителствата хора ще спрат своето развитие. Основната борба за тях винаги е била за осигуряване на прехрана и по-добро бъдеще. В описаната ситуация те няма да имат нужда да се борят за изхранване и голяма част от тях ще се задоволят с осигуреното мизерно бъдеще. Между другото днес в САЩ милиони граждани в продължение на цели поколения живеят с гарантирани помощи. Функционалната неграмотност в тези среди е поголовна. 

Как икономически ще издържи тази система е също важен въпрос, но не е тема на този материал. 

Най-лошото обаче дори не е в описаното дотук, а че всичко това ще доведе до тотално разделение на човечеството! 

На имащи права и нямащи. 

На имащи шанс за развитие и нямащи. 

На имащи бъдещи и нямащи!

Онези, които днес инженират пускането на изкуствения интелект добре знаят, че нямащата шанс да се реализира в новите условия част от хората ще бъде тласната към тотален регрес и дееволюция. За какво ще бъде експлоатирана е въпрос с много отговори. И нито един от тях не е положителен. 

Третата вълна може да се случи само, ако е вярна информацията, че изкуственият интелект вече се саморазвива! Тогава възниква въпросът, дали той ще има нужда от хората, след като ще е заел върха на властовата пирамида?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари