Шефът на КФН подава оставка От 1 март Карина Караиванова става представител на България в ЕБВР

40 овце изгоряха в пожар в Берковица

Задържаха банкерка в Нова Загора за кражба на близо 400 000 лева

Шанън Дохърти: Ракът беше подарък

Машина откъсна китката на работник в Лом

Мъгла затвори всички бургаски пристанища

Цветанов: Предложението ни за връщане на преференциите е водено от обществения интерес, а не от ултиматумите на БСП

Дават 100 хиляди евро за мечтания дом 50 лв. на месец за охрана, видеонаблюдение и поддръжка на зелените площи

Намериха след 4 дни старец, пребит, заключен и ограбен Двама са задържани, изяснява се имат ли връзка с грабежа

Ради Лазарова: Свободна жена съм Приоритетите ми в момента са детето и работата, признава младата дизайнерка

Задигнаха 3860 лева от оборота на заведение в Търново Парите били в незаключена каса

Каракачанов: БСП смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборна кампания

Разкриха срещите, в които „Верея“ играе съмнително

Преследван от полицията се самовзриви в Кайро

Волен Сидеров: Ще покажем, че сме коалиция, която ще изпълни управленския мандат

Задава се вълна от респираторни вируси Противогрипните ваксини са изчерпани напълно, два пъти повече българи са се ваксинирали

Увеличават се респираторните заболявания в страната, отчитат Регионалните здравни инспекции. От началото на есенно-зимния сезон са регистрирани седем случая на грип – 1 вирус тип A (H1N1) и 6 от тип В (Yamagata), сочи справка в информационната система на Националната референтна лаборатория.

Имаме повишена респираторна заболеваемост, като в момента върлуват аденовируси и коронавируси, обясни пред „Труд”, проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

В периода 27 ноември – 03 декември нараства интензивността на разпространение на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) като тя е обхващала общо 381 659 души от всички възрастови групи, сочат данните на НЦЗПБ. Най-висока заболяемост се отчита във възрастовата група 0-4 г., следвана от тази на възраст между 5 и 14 г.

„Предстоящото повишаване на температурите не означава предпоставка за епидемии. Тогава помещенията могат да се проветряват, а децата могат да излязат от моловете и от затворените помещения с кихащи и подсмърчащи хора, и да се разхождат или играят на чист въздух”, коментира проф. Кантарджиев във връзка с прогнозите за затопляне на времето, което ще продължи до края на седмицата. По отношение на грипа проф. Кантарджиев коментира, че у нас единствено Националната референтна лаборатория е сертифицирана да поставя такава диагноза. Все още не е късно за противогрипна ваксина, но количествата са изчерпани от около три седмици. Причината за това е, че заявените бройки са колкото всяка друга година, само че този сезон два пъти повече българи са пожелали да се имунизират. Количествата зависят от фирмите, регистрирани като вносители на тези препарати и не са обвързани с държавна политика, нито към тях има отношение Министерството на здравеопазването.

Рискови групи през есенно-зимния сезон са възрастните хора и по-малките деца, които са често боледуващи, склонни да карат по няколко вирусни инфекции през зимата, явно със засегнат имунитет по различни причини, подчертават специалистите.

Хората над 65 години, особено тези с различни хронични заболявания, също са сред най-застрашените от грипа. При тях най-често усложненията протичат по-тежко и водят до изостряне на основното заболяване.

82 са заразените през последната седмица
Колити мъчат бебетата
във В. Търново, грип още няма

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА
ТРУД, Велико Търново

82 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през ноември във Великотърновска област, отчитат експертите от Регионалната здравна инспекция. През октомври болните са били 95, така че се бележи лек спад. Най-често жителите на областта през ноември са били измъчвани от гастроентероколитите – те заемат дял от 50 % от общата заболеваемост.

Регистрираните въздушно-капкови инфекции през ноември са 27, казват експертите и припомнят, че през ноември 2016 г. въздушно-капковите инфекции в област Велико Търново са били 209.
Чревните инфекции през ноември 2017 г. са 47, което е в границите на нормалното, като най-висока е била заболеваемостта при бебетата и децата до 4-годишна възраст. 1134 изследвания са извършени през ноември в лаборатория „Паразитология” на РЗИ, 320 са във „Вирусология” и 1406 в „Микробиология”.

Грипът все още не е настъпил в Старата столица и региона, но в първите дни на декември се забелязват оплаквания от ентероколити. Затова специалистите от РЗИ-Велико Търново съветват за завишена лична хигиена, често миене на ръцете и поддържане на дистанция при контакт, което е особено важно за разпространението на въздушно-капковите инфекции. Най-уязвими ставаме, разбира се, в градския транспорт, затова слагайте шал или маска на носа и устата.

За спиране разпространението на вируси сред децата е важна и отговорността на родителите. Здравните експерти препоръчват да не пускате кашлящото и подсмърчащо дете в детската градина или училище, а да изчакате възстановяването му.

Училища и забавачки
Предписания
на столичната здравна инспекция

1445 случая на ОРЗ и грип са били регистрирани в столицата през изминалта седмица (4-11 декември). Във връзка с настъпването на зимния сезон и предстоящите климатични условия, Регионалната здравна инспекция в София е изпратила разписания до забавачките и училищата с цел осигуряване на здравословни условия. „В помещенията на детските градини температурата на въздуха трябва да е не по-ниска от 18°С, а в детските ясли – не по-ниска от 21°С. В класните стаи и кабинети стойностите на температурата на въздуха не трябва да е по-ниска от 18°С. В случаите, когато не могат да се постигнат оптималните допустими гранични стойности на температура на въздуха, директорите на детските и учебно-възпитателнте заведения да предприемат необходимите действия по ограничаване престоя на децата и учениците в тях”, посочват от столичната РЗИ.

В Бургас няма
интерес към ваксини

Три вируса
разболяват стотици варненци

Три парагрипни вируса повалят на легло стотици варненци. Само през последните две седмици са се разболели 748 души. Повече от половината са деца от забавачките и ученици до 14 г., сочи справка от РЗИ. Първоначално заразата се проявява като банална хрема, но ако не се вземат мерки, може да прерастне в бактериална инфекция и да предизвика сериозни усложнения, обясниха лични лекари. Според тях има и случаи на заразени от грипния щам „Ямагата“ от тип В. Той започва с висока температура и болки в ставите и бързо може да предизвика пневмония, ако човек няма добър имунитет. Според РЗИ миналата седмица диагноза грип е поставена на четирима варненци – две деца и двама възрастни. Други 22 са били настанени в болница с бронхити, а шестима – с пневмония.

В Бургас пък интерес към ваксините няма. „Заболеваемостта миналата седмица беше 236 на 100 000, а през тази е 202 на 100 000”, съобщиха за „Труд“ от РЗИ. В същото време, аптеките в морския град са пълни с хора, които купуват лекарства превантивно.
Има отсъстващи ученици, но това не е масово.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Помияри! Намеквате на овцете да се ваксинират! Покажете себе си, вашите деца, как ги ваксинират измет гнусна! Живи ще бъдете драни!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.