Задигнаха меч и бойни брадви за исторически възстановки

Неизвестни са разбили с взлом и са задигнали от работилницата на варненското сдружение за исторически възстановки "Чигот" меч, два шлема, щит и ковашки инструменти.

"Бойното сняражение е специално, с монограми, ако попаднете на информация за него в сайтовете за продажба, молим ви да се свържете с нас", призовават във ФБ страницата си от "Чигот".

Сигналът за дръзкия грабеж е подаден сутринта на 9 юли, полицията е уведомена, според свидетели около работилницата се навъртали деца, обясни за "Труд" Веселин Каменов от сдружението. Според него много вероятно е да става въпрос за хлапашка работа, а не за професионална кражба, защото са плячкосани най-лъскавите оръжия, а не например инструменти, които са за стотици хиляди лева. Но брадвите и мечът могат да станат опасни при игра, когато не се знае как да се борави с тях, предупреди той. %d1%87%d0%b8%d0%b3%d0%be%d1%82-1

Чиготският щит е украсен с кръст и орнаменти, двата шлема са реконструкции по модели от епохата на Второто българско царство. Мечът и брадвите са с щемпела на Чиготската работилница със слети букви ЧР. От 2004 г., откакто е създадено сдружение "Чигот", не е имало подобен инцидент. Само един изработен от групата меч за клиент в София бил задигнат, като крадецът бързо бил спипан с него в метрото. Сдружение "Чигот" е най-известната група за исторически възстановки, бит и въоръжение от периода на Второто българско царство и от похода на Владислав Варненчик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право