Задругата за чиста храна предлага на държавата критерии за здравословно детско хранене

Сдружение "Задруга за чиста храна" ще търси държавата и общините за взаимодействие в областта на безопасността на храните и здравословните навици на обществото. Членовете на Задругата ще предложат изготвени от тях критерии за чисти храни на изпълнителната власт и Омбудсмана, които да бъдат въведени в нормативната база и по които да се обявяват обществените поръчки за детското и ученическото хранене, съобщи председателят на сдружението Филип Хайвазиан във Велико Търново. В  Арбанаси заседава Управителния съвет на организацията, който одобри писмо, което да бъде разпратено до МЗ, МОН, МЗХ и Омбудсмана на Р. България през следващата седмица.

В писмото се алармира за опасните тенденции на заболявания не само при възрастните, но при подрастващите в резултат на вредното и нездравословно хранене, и се настоява за среща, на която да бъдат представени критериите, изготвени от Задругата. "В едно телевизионно предаване Омбудсманът Мая Манолова коментира, че при избор на доставчик на храни липсват такива критерии и възложителите се ръководят само от парите в офертите", посочи Хайвазиан и припомни, че инженер - технолози по храните са формулирали критериите на база на българското законодателство и директиви на ЕС в областта на безопасността на храните. "Ние ще предложим разработените от нашите експерти критерии, като се надяваме да бъдат приети. Ако не се приемат, ще продължаваме да работим по тях- в производството, както и при контактите си с кетъринг компаниите, подчерта Стоичко Миличин от УС на сдружението. От Задругата имат и готови модели за столово хранене в училище, както и на служители в офиси и на работници в производствени предприятия. От организацията декларираха готовност за взаимодействие и с общините и с училищата. Диетологът Филип Хайвазиан, който има ресторант за здравословно хранене в Русе работи вече успешно с няколко училища там, както и с отделни класове. " Един от класовете, с които интензивно работим с децата и те се хранят по специално меню, е с най- малко отсъствия в училище и заболеваемостта е паднала", коментира още Хайвазиан.

На 19 май членовете на Задругата ще проведат Общо събрание в Музея на хляба в Копривщица, където домакин ще бъде техен съмишленик - Ангел Ангелов. "Ангелов се е дипломирал с темата "Възстановяване на възрожденски храни", а годишно през неговия музей преминават около 12 хил. деца", посочи Миличин. Там от Задругата ще направят и презентации и дегустации на свои продукти- еталони. "Сдружението вече има регистрирана търговска марка, запазило е домейн в Интернет - zadruga.bg. и свой QR code, съобщи Георги Славейков, който произвежда био лимец и също е част от ръководството. Ани Кашева, също член на УС и собственик на сладкарска фабрика разказа, как на Разпети петък в нейното предприятие гостували 30 деца от региона, в т.ч. и испанчета. Те заедно със своите родители омесили и изпекли козунаци и сладкиши за Великден, и били много щастливи.

Навлезли в целия производствен цикъл от омесване, втасване, изпичане и гланциране на козунака. Във фабриката малките майстори били от 3 до 15-годишна възраст. "За пръв път отваряме фабриката за деца и предвиждаме това да стане традиция, като включваме и образователни лекции. Призовавам всеки един производител да покани деца, за да научат повече как се правят храните.", заключи Кашева. Тя допълни, че Георги Славейков дарил сума за болно детенце на благотворителна вечер на Лайънс клуб във Велико Търново. В тази връзка Славейков съобщи, че в перспектива се обмисля сдружението да прави центрове за работа с децата в цялата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България