Задължават всички превозвачи да се оборудват с видеорегистратори

Всяка седалка ще трябва да е снабдена с колан по съвременните стандарти

В наредби ще задължим в най-кратки срокове всички автомобили, които извършват обществен транспорт, да се оборудват с видеорегистратори. Това ще е една своеобразна черна кутия, обяви министърът на транспорта Ивайло Московски след срещата при премиера за набелязване на мерки за намаляване жертвите на пътя. Друго ново задължение към превозвачите ще е абсолютно всички седалки да са оборудвани с колани по най-съвременни стандарти.

Ще бъде създаде и междуведомствена система, която да отчита заболяванията на шофьорите, за да може да се проследява дали все още са правоспособни, както към момента на взимане на книжка.

Планира се въвеждане и на регистрационен режим на автосервизите и автоморгите.

Докато хората не разберат, че трябва да шофират по-безопасно, нищо няма да постигнем, каза още Московски. Той призова шофьорите да се държат на пътя така, както го правят, когато излязат в чужбина.

И сега в законите и другите нормативни документи има гаранции, че това, което се случва да пътищата, няма да се случва, посочи вътрешният министър Валентин Радев. По думите му усилията на МВР за намаляване на катастрофите ще бъдат насочени специално към тези шофьори, които "не знаят какво правят" на пътя.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков посочи, че пътят край Ловеч е един от най-добре поддържаните. Трагичните инциденти от последните дни ще бъдат мотив за още по-ускорена работа по изграждането на магистрала "Хемус", посочи Нанков. Той прогнозира, че въвеждането на тол системата ще позволи много по-добър контрол, включително да засича средна скорост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България