Задължителна забавачка за 4-годишните от 2020 г.

Целта е да се намали броят на децата, изпадащи от образователната система

Задължителна забавачка за 4-годишните деца от 2020 година, предлагат от Министерството на образованието и науката (МОН). Идеята е заложена в плана за изпълнение на Стратегията за намаляване на броя, изпадащи от образователната система. Планът обхваща периода 2018-2020 година, а за въвеждането му е нужна промяна в закона, тъй като в момента задължителното обучение започва от 5-годишна възраст.

От МОН обясняват, че децата, които са ходили на детска градина, по-трудно отпадат от училище. Според ведомството ранното предучилищно образование е средство за превенция, тъй като малчуганите, които не ходят на детска градина, по-често имат затруднения в училище, а това може да ги накара да се откажат от уроците.

11.5 млн. лева всяка година министерството ще предоставя за осигуряване на деца и ученици в първи клас от семейства от социално слаби и уязвими групи. Такива помощи се получават и в момента. Данните на МОН сочат, че 19 000 деца със специални образователни потребности трябва да бъдат включени в мерките за приобщаващо образование. Планът още предвижда и дейности за овладяване на българския книжовен език от децата, чиито майчин език е различен от официалния в страната.

В резултат на изпълнение на предвидените дейности се очаква делът на преждевременно напусналите образователната система до 2020 г. да спадне под 11% при 12.5% през 2012 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България