Задължителна ясла за деца от гета в Дания

Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Акцент е поставен върху изучаването на датски език

Родители в някои части на Дания, които не изпращат децата си на ясла и детска градина ще загубят помощите от държавата за отглеждането им, предаде АФП. Това предвижда приет в четвъртък закон, който се отнася за всички подрастващи на възраст над една година от гетата - непривилегировани квартали, които са населени предимно с мигранти.

“Когато някои от тези деца започнат училище, те рискуват да се окажат изостанали с 2 г. от връстниците си”, заяви социалната министърка Май Меркадо. Според статистиката близо половината от децата от неевропейски произход в Копенхаген, които започнали да посещават детска градина през 2015 г., се нуждаели от помощ в изучаването на датски език.

В “проблемните” квартали в Дания, които имат компактно мигрантско население, много от децата изобщо не учат датски. А от 6-годишна възраст трябва задължително да започнат училище.

Реформата е плод на сделка на дясноцентристкото правителство с антимигрантската крайна десница и със социалдемократите. Меркадо допълни, че се предлага рамка за изучаване и насърчаване на езиковото развитие в подготовка за училище.

Общо 43 датски квартала са засегнати от новото законодателство, което влиза в сила на 1 юли догодина и вече бе подложено на остри критики.

“Отвратително е да се дискриминират жителите на Дания на базата на тяхното местожителство и дали те са от т.нар. гето или не”, заяви председателят на датския Съвет за социално маргинализирани хора Ян Шуъсън.

По-рано тази година премиерът либерал Ларс Льоке Расмусен обеща до 2030 г. в Дания да не остане нито едно гето. Според него твърде много мигранти живеят концентрирани в малък брой квартали и се държат “различно от средния датчанин”.

Коментари

Задължително поле