Задължително образование за четиригодишните (обзор)

Министър Красимир Вълчев бе категоричен, че въвеждането на задължителната подготовка от 4 г. дава добри резултати, особено сред децата, които не говорят български вкъщи. Снимка: Пламен Стоименов

Работна група има 2 месеца, за да предложи промени в закона

Втори опит за налагане на механизма

Предучилищното образование ще стане задължително и за 4-годишните деца от следващата учебна 2020-2021 година. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в Министерски съвет след заседанието на координационното звено по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система и предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст. Това е втори опит тази идея да се приложи на практика у нас, след като преди 6 години се оказа неуспешна.

“В следващите два месеца, както е заложено в Закона за държавния бюджет, ние ще разработим законови промени за задължителен обхват на децата на 4-годишна възраст в образователната система. Там, където няма обективна възможност това да се въведе, ще се правят изключения, но това е посоката във всички държави”, обясни Вълчев.

По думите му ще се направи пълен обход на децата, които не са обхванати в задължителна предучилищна възраст сред 4- и 5-годишните. “Обхващането е ключово за езиковото развитие на децата от семейства, в които не се говори български език. Имаме много категорични данни, че децата, които са обхванати, имат много повече шансове за образователна интеграция - да завършат основно образование, да бъдат пригодни за пазара на труда”, обясни министърът.

На местата, където няма обективна възможност да се осигурят места за всички 4-годишни, ще бъдат допускани изключения - поне в първите години от действието на механизма, уточни Вълчев. Недостиг на места има в големите градове и в някои села. За София недостиг на места има в яслите и при 3-годишните, а 4-годишните са по-добре обхванати, посочи министърът.

След заседанието на координационното звено се разбра още, че от началото на учебната година допълнително 6500 деца са записани в образователната система. За сравнение в предходните две години те са били общо 42 500. Вълчев уточни, че за трите години около 49 000 деца и ученици са записани в образователната система. Отделно от това има и вторично отпаднали, които за трите години са малко над 6000.

 

Статистика

Държавата поема таксите на всяко трето дете

218 767 деца са се обучавали в детски градини през 2018/2019 година, сочат данните на НСИ. 8485 от тях са под 3 г., 47 375 са на 3 г., 51 890 - на 4 г., 55174 - на 5 г., 54 939 - на 6 г., 790 - 7 г. и 114 деца - над 7 г.

Преди месец се разбра, че държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта е предвидено 22 милиона лева европейско финансиране и то ще бъде за една трета от всички деца у нас, посочи тогава зам.-министър на образованието Деница Сачева.

От просветното министерство предлагат още обещаните от управляващите 70 милиона за изграждане на детски градини да бъдат насочени приоритетно към големите градове.

Коментари

Задължително поле