Задължително образование за четиригодишните (обзор)

Министър Красимир Вълчев бе категоричен, че въвеждането на задължителната подготовка от 4 г. дава добри резултати, особено сред децата, които не говорят български вкъщи. Снимка: Пламен Стоименов

Работна група има 2 месеца, за да предложи промени в закона

Втори опит за налагане на механизма

Предучилищното образование ще стане задължително и за 4-годишните деца от следващата учебна 2020-2021 година. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в Министерски съвет след заседанието на координационното звено по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система и предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст. Това е втори опит тази идея да се приложи на практика у нас, след като преди 6 години се оказа неуспешна.

“В следващите два месеца, както е заложено в Закона за държавния бюджет, ние ще разработим законови промени за задължителен обхват на децата на 4-годишна възраст в образователната система. Там, където няма обективна възможност това да се въведе, ще се правят изключения, но това е посоката във всички държави”, обясни Вълчев.

По думите му ще се направи пълен обход на децата, които не са обхванати в задължителна предучилищна възраст сред 4- и 5-годишните. “Обхващането е ключово за езиковото развитие на децата от семейства, в които не се говори български език. Имаме много категорични данни, че децата, които са обхванати, имат много повече шансове за образователна интеграция – да завършат основно образование, да бъдат пригодни за пазара на труда”, обясни министърът.

На местата, където няма обективна възможност да се осигурят места за всички 4-годишни, ще бъдат допускани изключения – поне в първите години от действието на механизма, уточни Вълчев. Недостиг на места има в големите градове и в някои села. За София недостиг на места има в яслите и при 3-годишните, а 4-годишните са по-добре обхванати, посочи министърът.

След заседанието на координационното звено се разбра още, че от началото на учебната година допълнително 6500 деца са записани в образователната система. За сравнение в предходните две години те са били общо 42 500. Вълчев уточни, че за трите години около 49 000 деца и ученици са записани в образователната система. Отделно от това има и вторично отпаднали, които за трите години са малко над 6000.

 

Статистика

Държавата поема таксите на всяко трето дете

218 767 деца са се обучавали в детски градини през 2018/2019 година, сочат данните на НСИ. 8485 от тях са под 3 г., 47 375 са на 3 г., 51 890 – на 4 г., 55174 – на 5 г., 54 939 – на 6 г., 790 – 7 г. и 114 деца – над 7 г.

Преди месец се разбра, че държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта е предвидено 22 милиона лева европейско финансиране и то ще бъде за една трета от всички деца у нас, посочи тогава зам.-министър на образованието Деница Сачева.

От просветното министерство предлагат още обещаните от управляващите 70 милиона за изграждане на детски градини да бъдат насочени приоритетно към големите градове.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.