Задържаните българки в Атина разпознати по снимка

"Пръскахме олио и светена вода върху експонатите, защото в Библията се казва, че това е чудо ". С тези оправдания две българки от ромски произход се изправиха пред прокурора в Атина днес, след като бяха арестувани тази сутрин в Национален исторически музей, помещаваш се в сградата на старият гръцки парламент, докато се подготвяли за нов удар.

Задържането е станало, след като един от охранителите разпознал една от ромките по снимка, разпространена във всички музеи през последните дни. След като уведомил полицията двете са арестувани на място, докато се докосвали до един от експонатите с бутилка олио в ръце, която този път не успели да използват. Престъпните им действия са записани на видеозаписи и снимки докато причиняват щети върху статуи и други експонати, както и на пода във византийския и християнски музей в Атина. Ресорният зам.- министър на културата Лидия Кониорду, която бе сменена след рокади в кабинета в изявление пред гръцките медии каза, че "случилото се не е точно вандализъм… няколко дами просто са пръскали със светена вода”.

Според информация двете жени са посетили музея днес, но не да разглеждат експонатите, както се оказа. Обикаляли залите с икони, надписи, мозайкии др. като ги пръскали с baby oil.

Действията на двете жени са скандални и предизвикаха обществен гняв. В края на м. августот Музеят „Бенаки” – който притежава огромна колекция от гръцко изкуство, съобщиха, че две жени са напръскали с „мазна, безцветна субстанция без мирис”, част от експонатите. В повечето случаи служителите на музеите са успявали да отстранят мазните петна от артефактите. Но на някои от експонатите от дърво са нанесени щети – включително на изключително ценен коптски дървен кръст от 6 век.

Срещу двете българки утре ще бъде повдигнато обвинение.

Коментари

Задължително поле