Задържаният за тероризъм набирал бойци за ИДИЛ (обзор)

Съдът в Хасково остави Науфал Захри в ареста, докато мароканските власти изпратят документите му за екстрадиция.

Чужденецът имал 5 фалшиви документа

Науфал Захри бил на високо ниво в “Ислямска държава”, разказали негови авери

Задържаният у нас мароканец Науфал Захри съставял група, която подготвяла терористични действия с цел да се посегне на националната сигурност в Мароко. Той организирал и набиране на средства и на хора, които да се присъединят към “Ислямска държава”. Това се казва в документите, изпратени от мароканските власти до България, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Хасковският окръжен съд наложи 90 дни арест на Захри, докато мароканските власти изпратят документите му за екстрадация. Чужденецът бил задържан заедно с още 26 души на 13 януари на границата с Турция край селата Сладун и Маточина. 6 мъже, 6 жени и деца, които се представили за сирийци, били изпратени в миграционен център. Захри носел в себе си пет фалшиви документа – сирийски лична карта, паспорт и книжка, както и испанска лична карта и документ за семейно положение. Властите ни установили, че сирийският паспорт е обявен за издирване от Интерпол. Изготвена е т. нар. лицево-идентификационна справка и така станало ясно, че лицето е издирвано от мароканските власти.

На 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд били разпитани двама съмишленици на Захри и те свидетелствали, че той е изключително лоялен член на “Ислямска държава” и че подпомагал дейността на терористичната организация, използвайки уменията си на механик. Според техните показания, мароканецът бил на високо в йерархията на ИДИЛ, разказа още Арнаудова пред БНТ. Захри дори демонстративно носел колан за самовзривяване и гранати.

“Колегите от Мароко твърдят, че е опасен и има специални знания. Бил е едно от доверените лица в ИДИЛ”, каза и вътрешният министър Валентин Радев.

“Мароканците представляват от 9 до 11% от всички терористи в света. Задържаният иска убежище тук, защото знае, че ако го върнат в Мароко, властите ще са много строги. Когато попаднат в ръцете на службите там, екстремистите биват измъчвани, може да ги обесят без процес”, каза журналистът Мохамед Халаф.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право