Задържаха „банкерка”, давала кредити срещу 50% лихва

Снимка: Архив

Вдовица от ромската махала в Търговище въртяла банкова дейност, отпускайки кредити срещу 50% лихва. 57-годишната В.М. е задържана в Районното управление, евентуално да не може да въздейства на клиентите си, чиито разпити са започнали.

Финансовите сделки стартирали в началото на годината. Под прикритието на надомна търговия с дрехи от пазара в Димитровград, жената посрещали клиенти, на които продавала стоката си на изплащане. Така ставало договарянето и на заемите, сочат първите данни. Срещу дадени 200 лева, искала да се върнат 300. Гаранция били дебитните карти на кредитополучателите, от които жената теглела вноските по заемите. Помощник в събирането на просрочените задължения бил зет й, който обикалял хората да им напомня, че имат дълг.

Няма данни да е взимали личните им карти или други документи, както и да е упражнявано насилие, научи „Труд”.

Към момента са установени близо 30 кредитополучатели, но се очаква те да се увеличат многократно, казаха от махалата. Няма информация с какъв първоначален капитал е стартирала „банковата дейност” и какъв е произходът на парите, които едва ли са само от търговията с дрехи, казаха запознати с този бизнес.

По наша информация „банката” дори си имала филиал на друга улица.

Лихварката била вдовица отблизо 2 години и измислила находчивия начин да припечелва, като отпуска пари на събратята си за спешни нужди, срещу съответното оскъпяване на първоначалната сума. Законът обаче забранява подобна дейност.

От полицията в Търговище се въздържат да дават подробности по случая, тъй като течало разследване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право