Задържаха британец за контрабанда на 10 кг опиум за 622 080 лева

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем 49-годишен британски гражданин за това, че без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната високорисково наркотично вещество – опиум, с общо брутно тегло 10 кг и 368 грама, на стойност 622 080 лв., съобщиха от държавното обвинение.

Образувано е досъдебно производство, като разследването по него се извършва от разследващ митнически инспектор при Митница-Бургас.

До момента е установено, че на 8 август 2018 г., на ГКПП-Капитан Андреево, от Република Турция в Република България, влязъл лек автомобил, марка „Мерцедес“, управляван от обвиняемия. Лекият автомобил бил отклонен за щателна митническа проверка, при която във вътрешността на резервна гума на автомобила бил открит полиетиленов цилиндричен пакет, съдържащ тъмно смолисто вещество. При тестване с полеви наркотест, същото реагирало на опиум.

Проведени са били процесуално-следствени действия, при които лекият автомобил и намереното наркотично вещество са били иззети. По първоначални данни стойността на иззетото наркотично вещество възлиза на 622 080 лв. Британският гражданин е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.4, вр. ал.2 от Наказателния кодекс.

С постановление на Окръжна прокуратура – Хасково, от 9.08.2018 г., той е бил задържан за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане в съда за вземане спрямо същия на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право