Полицията залови измамнички, завлекли над 20 души с 200 000 лв.

пари

Две измамнички, завлекли повече от 20 жители на Провадия, Дългопол и с. Житница с над 200 000 лв., бяха разкрити и задържани от служители на "Икономическа полиция" - Варна.

33-годишната А.А. от Дългопол и 54-годишната Г.А. от с. Житница събрали парите в продължение на две години, като действали по схемата "Дай, за да ти върна". Първо искали от жертвите си малки суми с обещанието да ги върнат в срок и с лихва. На датата на падежа обаче се появявали с молба за още пари под предлог, че уреждат голям банков заем, от който ще се издължат до стотинка на частните си кредитори. Оплетените в мрежите на престъпничките хора не виждали друг избор и продължавали да дават пари с надеждата, че някой ден ще си ги върнат с договорената надбавка. Някои от ужилените дори продали имоти, а други задлъжнели към роднини и банки, за да захранват сладкодумните измамнички.

Накрая информация за дейността им стигнала до полицията. В хода на разследването криминалистите претърсили три адреса, на които се подвизавали двете мошенички. Оттам иззели банкови документи, записки, заложни билети, компютри, мобилни телефони и СИМ-карти, ползвани за престъпната дейност. По случая е образувано досъдебно производство за измама по чл. 209, ал. 1 от НК, предвиждащ от 1 до 6 г. лишаване от свобода. Районната прокуратура в Провадия е повдигнала обвинение на една от заловените. Тя е на свобода под парична гаранция, но има забрана да напуска страната, уточниха от пресцентъра на варненската полиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право