Задържаха евроджебчийки, обирали по асансьори в Шумен

Атанаска и Керанка лежали в чужди затвори

Шуменски криминалисти задържаха две джебчийки, които извършили 4 успешни грабежа и отмъкнали 2250 лв. от доверчиви хора. Атанаска В./38г./ и Керанка В./22г./ влизали във всевъзможни роли, за да успеят да пребъркват шуменци. Включително се правели и на болни. Наблюдавали кой тегли пари от банкомат, причаквали и възрастни, докато си получавали пенсиите. Двете имали дълга кариера в Англия и Германия, лежали са и в тамошни затвори, научи "Труд".

„Кариерата“ на сръчните крадли на роден терен стартирала на 10 април, когато проследили мъж, който теглил пари от банка на бул.“Велики Преслав“. "Жертвата" им влязла в тоалетните на магазин, а те го последвали. Там Керанка се свлякла на земята, започнала да охка, че я боли крак, а кавалерът се притекъл на помощ да я изправя. В това време 38-годишната опипвала джобовете му, но не успяла да намери портфейла. Когато мъжът си хванал такси към дома, жените го последвали с друга кола. Пред дома му пак разиграли сценката с болния крак и тогава добрякът на 78 г. предложил да даде свое лекарство. В асансьора едната успяла да му пребърка връхната дреха и отнела сумата от 650 лева.

На 30 април Атанаска сама последвала 67-годишна жена по ул. „Цар Освободител“ в Шумен и в удобен момент отмъкнала портмонето й с 300 лв. Следващата случка на двете била на 8 май, а пострадалият е дядо на 90 г. След като взел пенсията си 600 лв. от пощенски клон, те го помолили да им помогне да подпрат врата с камък и да я оставят отворена. Докато помагал, едната го пребъркала. На 17 май двете си набелязали жена, която изтеглила пари от банкомат. Последва ли я, и в асансьор на блока й на бул.“Симеон Велики“ се притиснали до нея и отмъквали 300 лв., както и дебитна й карта с ПИН-а. Изтеглили още 400 лева от банкомат. Във вторник престъпното дуо било разобличено, жените са арестувани за 24 часа в РУ-Шумен. Работата по документиране на престъплението продължава.

Опитната Атанаска е лежала 5 месеца в затвор в Германия, дори родила там. Керанка пък попаднала зад решетките в Лондон и след 2 месеца престой я екстрадирали тази година. Явно след като си отрязали пътищата за джебчийство в чужбина двете се принудили да действат в родината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право