Задържаха Митьо Очите в Истанбул

Димитър Желязков, наричан Митьо Очите.

Димитър Желязков – Очите е бил задържан снощи в Истанбул при съвместна операция на българските и турските власти, предаде БТВ.

Българските власти ще изпратят още в понеделник в Турция необходимите документи за екстрадирането на Митьо Очите. Пред БНР говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни:

"Снощи в 3 часа, в хотелската му стая в Истанбул, Димитър Желязков е бил задържан от турските власти в изпълнение на международното му издирване, обявено от Специализираната прокуратура и издадената Червена бюлетина за издирването. Желязков не е влязъл в Турция от България, а от Гърция. Турските власти са реагирали незабавно, за което Прокуратурата изразява искрени благодарности. Той ще бъде в следствен арест или в затвор в Турция до екстрадицията му. Не можем да кажем колко време ще се осъществява екстрадиционното производство."

Димитър Желязков беше официално обявен за издирване от Интерпол . В сайта на организацията е посочено, че Желязков се издирва във връзка с участието му в организирана престъпна група , свързана с рекет, изнудване и палежи с цел печалба.

Прокуратурата и антимафиотите знаели, че Желязков е напуснал страната този понеделник, като това е станало законно – той не е бил подсъдим или обвиняем.

При мащабна полицейска операция на 2 август в Бургас бяха арестувани 19 души, считани за приближени на Митьо Очите.

Според прокуратурата става дума за организирана престъпна група за рекет и разпространение на наркотици с голямо влияние в цялата страна. Оказва се, че част от задържаните имат общо с погребалния бизнес.

От специализираната прокуратура разкриха, че работят по случая вече две години. Групата е действала по Южното Черноморие, ползвала се е с влияние в цялата страна. Разполагали са и с оръжия.

В разбитата престъпна група е участвал и общинският съветник втори мандат в Несебър Пейо Янков. Претърсен беше домът му, където е открита сумата от 60 хил. лв.

Фамилията на Пейо Янков е позната отдавна. Баща му – Димитър Янков, който също е бил общински съветник, беше разстрелян в Несебър. За фамилията се знае, че държи в ръцете си бизнеса с хотели и ресторанти в Слънчев бряг и района.

Коментари

Задължително поле