Задържаха мъж, извършвал престъпления, свързани с културно-исторически ценности

В хода на предприета полицейска операция служители от сектор „Кражби“ в СДВР задържали 43-годишен столичанин, съобщиха от МВР. При последвало претърсване в жилището му те намерили и иззели над 200 предмета, носещи белези на културни ценности, металдетектор, различен калибър боеприпаси за огнестрелно оръжие, наркотични вещества, книги и вещи, съотносими към престъпната му дейност.

В процеса на оперативните действия по образуваното досъдебно производство били установени и конкретни места, където от 2000 г. до сега той е извършвал незаконните си действия, за което бил уведомен Регионалният исторически музей- София.

Резултатът от назначената съдебно-археологическа експертиза на откритите предмети сочи, че 50 от тях - керамични, бронзови, сребърни и железни апликации, катарами, части от фибули - датират от античната и средновековна епоха, а иззетите 104 монети са сребърни и бронзови антични римски и предримски. Установено е, че общо 154 предмета са автентични движими археологически обекти и културни ценности по смисъла на Закона за Културното наследство.

На 19 декември със Софийска градска прокуратура е съгласувано постановление за привличане на задържания като обвиняем за извършени престъпления по чл. 277 а и 278 от НК. Работа по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България