Участник в ало-измами за близо 60 000 лева бе задържан в Сливен, действал в още две области

Снимка: Архив

Участник в телефонни измами за близо 60 хил.лева е задържан на 18 октомври, докато взема 7 700 лева от потърпевша старица в сливенското село Гавраилово, съобщиха от ОД на МВР. До ареста на 50-годишния мъж се стигнало в резултат на съвместна акция с участието на Главна дирекция „Национална полиция“ и Областните дирекции на МВР в Сливен и Плевен.Според събраните до момента данни, задържаният е бил „муле“ в престъпната смеха. Иззети са мобилни телефони, СИМ-карти и други вещи, свързани с престъпленията. От полицията съобщиха, че лицето е от твърдишкото село Боров дол. От кметството в миньорското селце уточниха, че преди повече от 20 години той е напуснал и повече не се е завръщал. Хората чували, че е работел в чужбина, че за известно време е пребивавал в сливенско село, но каква е съдбата му, никой не знае.

Засега посредникът в измамата е задържан за 72 часа. Обвинението е внесло искане пред съда за задържането му под стража. Установено е, че мъжът е съпричастен към още три измами, извършени в периода между 23 септември и 14 октомври на територията на Плевенска и Благоевградска област. Общата стойност на парите, които са получени в резултат на трите престъпления, е над 50 000 лева. Работата по случая продължава под надзора на Районните прокуратури в Сливен и Никопол.

Преди дни друг посредник в телефонни измами бе изправен пред Районния съд в Сливен и по съкратеното съдебно следствие получи условна присъда от 1 г. с 3-годишен изпитателен срок. Срещу „мулето“, родом от Шумен, бе повдигнато обвинение за съпричастност в 5 ало-измами в Сливен за близо 20 000 лева. Той ще трябва да плати 8000 лева на две от жертвите, които са предявили иск срещу него за дадените от тях суми. В тези случаи възрастните хора са попаднали в заблуждение по схемата „помогни на МВР да залови опасни измамници“ и „дай пари за операцията на близък“. В един от случаите мним доктор се е гаврил с жертвата си, като е заплашвал, че ще я изкорми, ще отреже пръстите й, ще извади с лъжица очите й. В друг случай пък потърпевшата е била заставена на три пъти да пуска през балкона си пари и семейните бижута – брачни халки и златни пръстени.

Коментари

Задължително поле