Прокуратурата в Ловеч задържа общински служител за лихварство

Окръжна прокуратура – Ловеч в сряда задържа до 72 часа Филип Вълчанов, който е техник – еколог в отдел „Екология“ в община Луковит. Повдигнато му е обвинение  за лихварство. Вълчанов  е раздавал парични заеми на множество лица, срещу което ги е задължавал и е получавал лихва. Упражнявал е незаконната дейност над 5 години.

По материали от извършена проверка на ДАНС, Окръжна прокуратура- Ловеч е образувала досъдебно производство срещу Филип Вълчанов и други лица, затова че през настоящата година, като длъжностни лица в Община-Луковит,в съучастие като извършители, са изготвяли документи с невярно съдържание. Чиновниците фабрикували отчетни форми за назначаване на физически лица и за отчитане на извършена работа  по 6-месечна програма за временна заетост,финансирана със средства от ЕС в размер на около 400 000 лв. Чрез тези документи,в които са вписвани и лица, реално неангажирани по проекта и живеещи в други населени места на страната, двамата са получавали и присвоявали средства,които са се полагали на фиктивно заетите като възнаграждение. В други случаи пък са присвоявали част от възнаграждението на реално ангажирани лица.

Същите служители са изпълнявали в Община-Луковит и дейност по раздаване на помощи – 21 тона хранителни продукти, получени от ЕС, предоставени на БЧК за нуждите на социално слаби граждани. Чрез съставяне на неистински документи, общински служители са прибирали част от хранителните продукти и са ги продавали за своя сметка.

По делото са извършени претърсвания и са иззети документи,вещи и други доказателства свързани с разследването.

Работата по разкриване на престъпната схема продължава, като предстои повдигане и на други обвинения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право