Задържаха рецидивист с 45 криминални регистрации, пребил жена и опитал да я изнасили

Криминалисти от Велико Търново са разкрили и задържали рецидивист, който преди броени дни нападнал 54-годишна жена, опитал да я изнасили и зверски я пребил. Кървавата драма се разиграла около 0,30 часа на 1 юни на ул."Димитър Рашев" в квартал "Зона В" в старата столица. Когато гръмна новината за пъкленото деяние, целият град беше изтръпнал от ужас.

В злополучната вечер жената, която работи в цех за торбички в квартал "Асенов" в болярския град, се прибирала от смяна. Малко преди входа на блока обаче била нападната в гръб от непознато лице. Мъжът я съборил на земята и се опитал да я изнасили. При опита на жертвата да се отскубне от изверга, той захванал да я налага с камък по главата. След това 23-годишният Г.Д. измъкнал нож и започнал да я мушка в шията. Жената изпаднала в несвяст и нападателят решил да я завлече до близка безлюдна местност. Край него обаче минал лек автомобил, който го осветил с фаровете, Г.Д. се изплашил, изоставил жертвата и избягал.

След минути потърпевшата се съвзела и допълзяла до жилищната кооперация. Нейна съседка пък подала сигнал на тел.112 и на място незабавно пристигнали полицаи и линейка. Ранената жена била откарана в тежко състояние в болницата. Извикани били и огнеборци, които осветили с мощни прожектори района на местопрестъплението, а криминалисти започнали да събират веществени доказателства. По случая било образувано досъдебно производство, а разследването се водело под наблюдението на Районната прокуратура във Велико Търново.

"Извършени бяха множество огледи, разпити, беседи с живущи в квартала, със съдържатели на търговски обекти. Начинът на извършване на престъплението е много специфичен и до сега не е имало друг подобен случай. След денонощна работа, на 7 юни около полунощ извършителят бе задържан", съобщи директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

Той допълни, че авторът на злодеянието е с богато криминално досие. Има 45 криминални регистрации, и множество осъждания още като непълнолетен предимно за кражби. Г.Д. е от многодетно бедно българско семейство. Единият от братята му в момента е в затвора също за кражби и противозконно отнемане. Г.Д. пък е бил зад решетките в продължение на 5 години. Само преди около 10 месеца излязъл от килията.

"Родом е от село Бистренци, Община Бяла, но от години гравитира по други населени места. В началото на май пристигнал във Велико Търново и си намерил препитание като общ работник в цех за хавлиени кърпи. Обитавал квартира в близост до жилището на жената, която нападнал. След задържането му е направил пълни самопризнания за извършеното престъпление. При разпитите е казал, че във въпросната нощ излязъл да краде кабели, но забелязал жената и я нападнал", информира старши комисар Димитър Машов.

При претърсванията и огледите на местопрестъплението са открити множество веществени доказателства, свидетелстващи за деянието му. Иззет е и ножът, с който Г.Д. е мушкал беззащитната жена. Тя вече се възстановява от травмите, контактна е и е изписана от болницата.

"С прокурорско постановление Г.Д. е задържан за 72 часа и ще бъде внесено искане до съда за налагане на постоянна мярка "задържане под стража". Повдигнато му е обвинение по чл.152, ал.3 от НК за опит за изнасилване при опасен рецидив, а наказанието е от 2 до 8 години затвор. Чакат се резултатите от експартизата за нанесената телесна повреда на жената. Престъплението беше разкрито за кратко време въпреки липсата на свидетели, благодарение на усърдната работа на полицията и добрата стикованост с прокуратурата", изтъкна ръководителят на Районната прокуратура в старата столица Тихомир Шабов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право