Задържаха таксиметров шофьор, участвал в телефонни измами

Снимка: Архив

Участник в телефонни измами, работил като таксиметров шофьор, е задържан с част от парите на жертвите, съобщават от вътрешното министерство.

При съвместни действия, предприети на 9 януари от криминалисти от ОД МВР-Ловеч, РУ-Ловеч и РУ-Троян е задържан 49-годишен, криминално проявен мъж от Ловеч непосредствено след като взел 2 660 лева от 75-годишна жена от с. Стефаново. В хода на разследването е изяснено, че потърпевшата, под влиянието на отправените й заплахи, е била откарана с такси до с. Врабево и използвана, за да получи пари и от друга измамена жена, на 86-години, която е предала спестяванията си от 6 870 лв.

Установено е, че задържаният е работил като таксиметров шофьор в Ловеч и е криминално проявен по чл.194 и 195 от НК. При последвалите процесуално следствени действия, в жилище в града, обитавано от него полицаите открили и иззели още 2000 лв., златни монети и незаконно притежавано огнестрелно оръжие и боеприпаси. Според криминалисти, задържаният е на по-високо ниво в йерархията на телефонните измамници и в последните месеци често е пътувал до Румъния и обратно. Разследващите са установили и съпричастността му към телефонни измами, извършени на територията на гр. Троян в три последователни дни в края на месец ноември 2018 г, както и на 6 януари 2019 г., на обща стойност около 40 000 лева.

Първоначално ловчанлията е задържан с полицейска мярка до 24 часа, привлечен е в качеството на обвиняем по чл.209 ал.1 от НК ("Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години"), а на 10 януари, с разпореждане на Районна прокуратура –Ловеч е задържан за срок от 72 часа. Днес Районен съд – Ловеч му е наложил постоянна мярка „задържане под стража“ и той е приведен в ареста в Ловеч.

През 2018 г., на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч са регистрирани 31 телефонни измами, като 16 от тях са разкрити, съобщи на брифинг директорът на ОД МВР-Ловеч старши комисар Милен Маринов. Криминалистите отново разясниха основните „сценарии“ на телефонните измами, а ръководството на областната дирекция за пореден път призова хората да не се доверяват на непознати и да не им предоставят пари и ценности по никакъв повод.

Коментари

Задължително поле