Задържаха трима души за незаконно притежание на боеприпаси и наркотици

Снимка: Архив

Постоянна мярка за задържане е наложена на 55-годишен мъж, притежавал незаконно боен арсенал. Други двама са задържани за притежаване на високорискови наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Подробности около проведените през последните дни операции оповестиха старши комисар Янко Янколов – директор на ОДМВР-Видин, и прокурор Маруся Илиева – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Видин.

Незаконно притежаван боен арсенал и множество предмети, част от тях по първоначални данни с културно-историческа стойност, били иззети в хода на специализирана полицейска операция, проведена от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” в ОДМВР-Видин.

На 8 декември т.г. те предприели претърсване в имот в землището на село Плешивец, ползван от 55-годишен мъж, и в помещенията намерили и иззели три различни по вид, марка и калибър огнестрелни оръжия – пистолет, автоматично нарезно оръжие и малокалибрена пушка.

Открити са още: 565 боеприпаса – различен калибър, както и три метални цилиндрични предмета с отвори в двата края и вътрешни резби, отговарящи по вид на заглушители. В хода на предприетите действия са намерени и множество предмети, които според първоначалното мнение на експерт от Регионалния исторически музей датират от Античността и Средновековието.

В рамките на 24 часа е задържан 55-годишен мъж, а по случая в областната дирекция е образувано досъдебно производство. На 09 декември той е привлечен към наказателна отговорност, с решение на Белоградчишкия районен съд му е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

При проведена на 9 декември т.г. специализирана полицейска операция по противодействие на наркоразпространението в областния град криминалистите задържали двама мъже за притежаване на високорискови наркотични вещества.

При полицейска проверка, у 19-годишен жител на областния град служителите на реда открили и иззели 11 хапчета, реагирали на амфетамин при полевия наркотест. Малко по-късно при извършена проверка в хотелска стая в града, ползвана от 48-годишен мъж с постоянен адрес в столицата, криминалисти открили 24 пакетчета с розово прахообразно вещество, дало индикация на амфетамин при наркотеста.

Общото тегло на наркотика е около 68 грама. При претърсването в стаята било открито и друго пликче с около 7,5 грама бяло прахообразно вещество – реагирало на кокаин при полевия наркотест. Двамата мъже са задържани в рамките до 24 часа, а по случаите са образувани досъдебни производства.

Противодействието на наркоразпространението е сред основните приоритети в работата на служителите от ОДМВР-Видин. В резултат на предприетите допълнителни мерки, в организационен и оперативен план, значително бяха активизирани полицейските действия и подобрени резултатите на дирекцията, съобщи старши комисар Янко Янколов.

От месец юли до сега криминалисти са иззели около 165 грама амфетамин на прах, над 6 кг сух канабис, 86 свежи канабисови растения и 53 таблетки „ривотрил”. Проактивният подход в работата на видинската полиция значително подобри резултатите й по отношение на противодействието на наркоразпространението в региона, обобщи прокурор Маруся Илиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право