Задържаха четирима иманяри при разкопки в антично селище "Утус"

Снимка: Архив

Четирима иманяри са задържани при полицейска операция срещу престъпления, свързани с културно-исторически ценности, съобщават от вътрешното министерство.

Действията на полицията стартирали вчера на територията на община Гулянци. Акцията била насочена срещу престъпления, свързани културно-исторически ценности. При обход в землището на село Милковица, в границите на антично селище "Утус", са установени четирима мъже на 32, 42, 43 и 18 години, всички от град Гулянци, в момента, в който извършвали теренни разкопки. Мъжете без надлежно разрешително извършвали изкопни дейности в търсене на археологически обекти като използвали технически средства и МПС.

Местопроизшествието било посетено от полицейски служители, които извършили оглед. Иззети са металотърсач, лопати, пет метални къса с различна форма, наподобяващи антични монети с релефни изображения, както и автомобила. При последвала проверка в дома на 32-годишния в град Гулянци са намерени елипсовидна част за метал-детектор и метални предмети с различна форма. В дома на 18-годишния са намерени металотърсач и три артефакта. Предстои назначаване на експертизи.

Четиримата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава под ръководството на прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право