На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Зад призива “да ядем децата” стоят изводите на учените Радикалните природозащитници изострят основната си теза, че за да се спаси планетата, е необходимо да се откажат от потомство

Световната защитничка на климата – шведската ученичка Грета Тунберг.

Наглата акция стана на среща на Александра Окасио-Кортес, известна като АОК

В САЩ избухна необичаен политически скандал и макар, че той не е пряко свързан с Грета Тунберг, сега всички говорят за него. Нейната колежка, екологичен активист от Ню Йорк, призова човечеството да „яде децата“, за да спаси планетата от климатична катастрофа. Какво означава това? И как трябва да се реагира на тези канибалистични призиви?

„Не ни остава много време заради глобалното затопляне. Трябва да започнем да ядем децата“, възкликна активистка на LaRouche, свали своя жакет и показа на всички събрали се своята тениска. На нея бе дублиран лозунга й: „Спаси планетата. Яж децата“. Тя говореше и за бомбардировки над Русия, но призивът да се използват за храна децата развълнува обществеността много по-силно.

Наглата акция стана на обичайно събитие, на среща на Александра Окасио-Кортес, известна като АОК, и член на Камарата на представителите на САЩ с избиратели в Ню Йорк, и се превърна в информационна бомба и международен скандал. Дори и в Русия сега се пише за него, въпреки че приемат, че в САЩ има много активисти, „кукувци“, но „да се ядат деца“ е отвъд границите на доброто и злото.

Но преди да преминем към същността на предложението, нека изясним контекста му. Срещата на АОК – изгряващата, но доста специфична звезда в американската политика, едва не бе осуетена от екоактивистката. АОК е една от четирите жени конгресмени на най-радикалната група в Демократическата партия. Тази група също може да бъде наречена „най-прогресивната“ или „най-лявата“, но най-важното е, че тя стои на крайни позиции, което е сравнително често срещано в Европа, но за САЩ е нещо ново.

Републиканците и лично Доналд Тръмп се опитват да убедят избирателите, че „социалистическата четворка“ вече е мейнстрийм и лице на демократите, и са превърнали партията в леви радикали. Освен това те имат специфични сметки с АОК, защото тя е приятелка с „най-прогресивния сенатор в САЩ“ Елизабет Уорън. Голяма е вероятността, именно Уорън да е съперник на Тръмп на финала на президентските избори.

Тръмп вече се опитва да я представи като опасен радикал, която е тясно свързана с още по-страшен радикал като АОК. Освен това той се опитва да приравни АОК към екоактивистката, призовала да се използват „децата за храна“, което би трябвало тотално да изплаши умерените избиратели и да гарантира на Тръмп триумфалното преизбиране.

Върху подобни обвинения и сравнения за скандала в Ню Йорк се основават буквално всички коментари в медиите или в социалните мрежи на американски консерватори. Либералните медии, от друга страна, подозират людоедска провокация на тръмпистите срещу АОК и трябва да признаем, че има логика в техните аргументи.

Друго нещо е, че безименната активистка може да е напълно искрена в своя призив и че акциите на Грета Тунберг допринасят за разпространението на разрушителното екологично сектантство.

Но ако изхождаме от дневния ред на така наречените нови еколози, не бива да разбираме буквално призива на безименната активистка, защото лозунгът „Яжте децата“ е една хипербола. Така радикалните природозащитни активисти изострят основната си теза, адресирана предимно до страните от „златния милиард“ и за да се спаси планетата, е необходимо да се откажат от потомство. Този богохулен начин на представяне е първоначално шокиращ и затова е всепроникващ.

За съжаление, отново трябва да признаем, че и в това има логика, независимо дали разглеждаме ситуацията от гледна точка на пиара или от гледна точка на „спасяването на планетата от глобално затопляне“, както я виждат радикалите.

От тяхна страна има научно обоснован аргумент, че по-нататъшното възпроизвеждане на „златния милиард“ увеличава емисиите на парникови газове и ни приближава до разрушителните климатични промени. Източниците на тези газове са традиционната енергия, транспорта, промишленото производство и селското стопанство, по-специално животновъдството, и особено производството на говеждо месо, тоест това, което осигурява потреблението. Съвременните западняци консумират много, а децата консумират особено много през периода на растеж и развитие.

Концепцията за ограничаване на раждаемостта с цел икономия на ресурси не е нещо ново. Тя е добре известна на човечеството, както на практика (припомнете си китайските репресивни мерки, от които те се отказаха едва наскоро), така и на теория. Ярък пример за това е малтусианството, добре обосновано от научна гледна точка. Наистина, само за своето време – XVIII век.

Ако го опростим крайно, английският учен Томас Малтус е вярвал, че много скоро планетата няма да може да изхрани бързо растящото човечество, това ще доведе до глад, остра борба за ресурси и различни кризи или до така наречения малтусиански капан. Теорията бе перфектно разчетена, цифрите ясно потвърждаваха приближаването на катастрофата, но катастрофа не се случи.

Работата е в това, че изчисленията за темпове на нарастване на населението, увеличена продължителност на живота, производителността на селското стопанство и други не можаха да се вместят в това, което не беше известно по времето на Малтус. Тогава да имаш много деца бе норма и малцина вярваха, че в постиндустриалното общество хората ще раждат много по-малко, отколкото е необходимо за демографията. През последните години тази тенденция стана международна, но човечеството продължава да расте за сметка на жителите на развиващите се и изостанали страни, но дори и там, темповете на растеж забележимо се забавят.

Освен това, Малтус не можеше да предвиди иновациите в селското стопанство или последвалите изобретения като торове, ГМО, автоматизация на труда. В резултат на тази висока производителност броят на заетите в селското стопанство непрекъснато намалява. Призракът на малтусианския глад отстъпи от планетата, въпреки че науката го изчисли за неизбежен въз основа на наличните u данни.

Всичко до тук е много сродно с паническите прогнози за изменението на климата. При настоящите възможности, бъдещето се изчислява като печално, но човечеството не стои на място, научният и технологичният напредък се движи напред, и неразрешими преди това проблеми получават нови решения. А практиката показва, че по-ефикасно се решават конкретните проблеми в една или друга точка на света, отколкото глобалните проблеми, които все още не са напълно изяснени.

От своя страна радикалните екоактивисти се опитват да наложат на обществото възможно най-простите и на пръв поглед очевидните решения, като всъщност не изчисляват последиците им за други области на живота. Икономиката ги тревожи в много по-малка степен.

Разбира се, всеки има право да жертва собствената си личност или семейство, основавано на екологичните представи за общественото благо. Но тази жертва може да бъде напразна или, още по-лошо, да е принос за демографска или социална катастрофа.

Затова е по-рационално такива активисти да се възприемат като сектанти, след като самите те вярват в месианския характер на своята дейност. Дори и ако зад техните лозунги наистина стоят изводи на учените климатолози, малтусианците на нашето време.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.