Заев: Груевски е избягал от Македония в багажник на кола

Бившият македонски премиер Никола Груевски е избягал от страната скрит в багажник. Това обяви настоящият министър-председател Зоран Заев в интервю пред немското издание FAZ. След бягството си Груевски получи политическо убежище в Унгария.

До голяма степен се знаеше как се е развило неговото пътешествие до Будапеща, но досега нито вътрешното министерство в Скопие, нито прокуратурата бяха разкрили как Груевски е напуснал Македония.

Заев казва, че знае маршрута на движението на предшественика си в ключовите часове от бягството.

„Сега знаем как. Груевски е слязъл с асансьор в мазето на сградата, а там се скрил в багажника на автомобил, който го извел извън страната. В Албания го чакала друга, унгарска дипломатическа кола“, поясни Заев.

На въпрос на германския журналист защо търсенето на бившия премиер е започнало чак в понеделник, след като Груевски е трябвало да се яви в затвора още в петък, Заев отговори, че македонските закони позволяват на осъдените в петък да прекарат почивните дни у дома и че това не може да се промени само заради неговия случай.

Непосредствено след бягството си, Груевски заяви пред „Сител“, че е напуснал Македония много лесно, без да разкрива как е стигнал до Албания.

Коментари

Задължително поле